Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Φαρμασώνης - Είχε δημιουργήσει το θεατρικό εργαστήρι Άστρους


Φτωχότερη η θεατρική «σκηνή» της Αρκαδίας. Το Σάββατο 4 Ιανουαρίου έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Φαρμασώνης, σε ηλικία 74 ετών, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Τα τελευταία χρόνια, είχε δημιουργήσει στο Άστρος το Θεατρικό Εργαστήρι Άστρους - Θέατρο Πλατεία, μια πολλά υποσχόμενη σκηνή η οποία εργάζεται με ζέση και αγάπη για το θέατρο.

Ο Κωνσταντίνος Ν. Φαρμασώνης γεννήθηκε στο Καστρί Αρκαδίας και σπούδασε θέατρο κοντά στον Δ. Ροντήρη. 

Τίτλοι σπουδών: Δίπλωμα ηθοποιού, Πτυχία Νομικής και Φιλοσοφικής Αθηνώνκαι Δίπλωμα Σκηνοθεσίας MAX REINHARDT-SEMINAR Βιέννης. Σπουδές Θεατρολογίας Πανεπιστημίου Βιέννης.

Σκηνοθέτησε στην Αυστρία και στην Ελλάδα πολλά έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Συνεργάστηκε με τα Θέατρα BERLINER ENSEMBLE’ και THEATER IN DER JOSEFSTADT .

Είχε διατελέσει για 12 χρόνια Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου, όπου αίσθηση προκάλεσαν οι παραστάσεις του με έργα του Μπ. Μπρεχτ. Οι παραγωγές του έχουν παρουσιαστεί σε όλα σχεδόν τα Φεστιβάλ της χώρας. Δίδαξε από το 1988 ως το 2005 στα Θεατρικά Σεμινάρια του ΥΠ.ΠΟ. και του ΥΠ.Ε.Π.Θ. για εκπαιδευτικούς και ερασιτέχνες σε όλους τους νομούς της Ελλάδας.

  • Δίδαξε θέατρο σε Πανεπιστήμια και σε Δήμους.
  • Δίδαξε ως Καθηγητής συμβασιούχος Σκηνοθεσία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  • Είχε διατελέσει Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού για θέματα Θεάτρου, Παραστατικών Τεχνών και Σύγχρονου Πολιτισμού.
  • Έχει δημοσιεύσει λογοτεχνικά κείμενα και μελέτες για το Θέατρο.
  • Τον Ιούλιο 2006 και 2007 οργανώνει  σε μια θαλασσινή σπηλιά στο Μαρμάρι της Μάνης το Πανελλαδικό Εργαστήρι Αφήγησης «Τα λόγια και τα έργα», το οποίο  απέδωσε την εμβληματική παράσταση «Ο διάολος στη μποτίλια» (Παραμύθια της Μάνης για ενήλικες), που ανέβασε ο Φαρμασώνης ιδρύοντας την Ομάδα «Σκαραβαίοι».

Από αυτή την παράσταση εμπνέεται ο Ευγένιος Τριβιζάς και γράφει για τους Σκαραβαίους τη θρυλική «Κούλα κατσικούλα», που παρουσιάστηκε στα Θέατρα Άλμα και Ήβη. Ο «Διάολος» και η «Κατσικούλα» επηρεάζουν τα παραστασιολογικά δεδομένα της Αθήνας.

Στη συνέχεια ο Τριβιζάς γράφει και δεύτερο έργο για την Ομάδα, το «Για μια φούχτα μπάμιες», που παρουσιάζεται στο «Πειραιώς 131» Με τους ΣΚΑΡΑΒΑΙΟΥΣ ο Σκηνοθέτης έχει υλοποιήσει και τρεις παραστάσεις Κούκλας για παιδιά: «Η άσπρη κότα», «Ο Δράκος που ντρεπότανε» και «Το μαγικό καζάνι», που πήραν μέρος σε πολλά Φεστιβάλ.

Από το 1988, που δίδαξε στο πρώτο Σεμινάριο, μέχρι σήμερα, παράλληλα με την επαγγελματική του καριέρα, έχει συνδέσει τη δράση του με την ερασιτεχνική δημιουργία: Συνεργάστηκε με το Δημοτικό Θέατρο Πύργου και με την Αναγέννηση Ακράτας, ενώ στη Σπάρτη ίδρυσε το 2001 τη Θεατρική Ομάδα Λακωνίας, που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Το 2012 ιδρύει στο Άργος σε συνεργασία με την Πολιτιστική Αργολική Πρόταση το Θεατρικό Εργαστήρι Άργους «Κατίνα Παξινού», στο οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του για 4 χρόνια και ανεβάζει με τους μαθητές του την παράσταση – revue «To Καλόν και το Κακόν».

Το 2014 ιδρύει στο Άστρος σε συνεργασία με 21 πολίτες το Θεατρικό Εργαστήρι Άστρους, στο οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του για 5 χρόνια και ανεβάζει με τους μαθητές του τις παραστάσεις: α) Το κορίτσι και το δαχτυλίδι, β) Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας, γ) Το σακάκι που βελάζει, δ) Η «Μήδεια» του Μποστ, ε) Τα πατίνια του έρωτα, και στ) Το αναλόγιο «Με δύναμη απ` την Κηφισιά».

Το 2021 ιδρύει σε συνεργασία με παλιούς μαθητές του και άλλους 34 συμπολίτες την ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ «ΔΡΑΣΙΣ 21» –   Με την Ομάδα αυτή είχε παρουσιάσει «Το τάβλι» του Δημ. Κεχαϊδη και «Το βρακί» του Καρλ Στερνχάιμ.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Κυριακή 5 Ιανουαρίου από τον ΙΝ Αγίου Νικολάου στο Καστρί, στις 15:00.

Πηγή: arcadiaportal.gr

Post a Comment

To Hondos News σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Previous Post Next Post