Ένα επικίνδυνο παιχνίδι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατο τραυματισμό, διακινείται και είναι εξαιρετικά δημοφιλές τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πρόκειται για το «Superman Challenge» στο οποίο ανήλικα κυρίως άτομα προσπαθούν να μιμηθούν την στάση του ήρωα «Superman», που με υψωμένη τη γροθιά πετάει στον ουρανό... Στο παιχνίδι συμβαίνει το εξής: Οι συμμετέχοντες τεντώνουν το ένα χέρι μπροστά και ρίχνονται προς τα εμπρός, περιμένοντας τους φίλους τους να τους πιάσουν στον αέρα προτού πέσουν, αφού... μόνο ο Superman είναι υπεράνω βαρύτητας και φυσικών νόμων.
Το πρώτο περιστατικό έγινε γνωστό την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου όταν ένας 13χρονος μαθητής από τη Ρόδο, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας, καθώς τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια σχολικού διαλλείματος όταν προσπάθησε να μιμηθεί τον Superman και να «πετάξει» στα χέρια των φίλων του.
Αφού διασωληνώθηκε σήμερα Δευτέρα, αποσωληνώθηκε και είναι καλά στην υγεία του.
To δεύτερο περιστατικό καταγράφηκε στο Ρίο στην Πάτρα, όπου ένας μαθητής Γυμνασίου κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας αυτής, έσπασε τον καρπό του.
Αυτά είναι μόνο δύο από τα περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Προσωπικά, φρονώ, ότι υπάρχουν και άλλα που δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, και μακάρι να διαψευστώ, με μικρότερες ίσως συνέπειες, δηλαδή με μικροτραυματισμούς.
Ακόμη και έτσι να είναι τα πράγματα, γιατί θα πρέπει να βάζουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας;
Καταλαβαίνω ότι μπορεί τα παιδιά να το θεωρούν παιχνίδι, χωρίς να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες.
Ποιος, όμως, έχει τέλος πάντων την ευθύνη για να αποτραπούν τέτοια περιστατικά;
Σημαντικός είναι ο ρόλος των γονέων που πρέπει να επιτηρούν τα παιδιά κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο διαδίκτυο ή και να τους αφαιρούν τις συσκευές όταν βλέπουν κάτι που δεν αρμόζει στην ηλικία τους και στην ωριμότητά τους.
Τα πράγματα ειδικά στις μικρές ηλικίες, έχουν ξεφύγει κατά πολύ και κάτι πρέπει να γίνει.
Δεν θα πρέπει όλη την ώρα να λέμε «ναι» στα παιδιά, ας τα στενοχωρήσουμε και λίγο δεν έγινε και κάτι, προκειμένου να είναι ασφαλή.
Ένας γονέας που σέβεται τον εαυτό του και το παιδί του κυρίως, δεν μπορεί να το αφήνει εκτεθειμένο στο κινητό, μη έχοντας χρόνο να ασχοληθεί μαζί του. Αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να κάνει.
Μπορεί να μην έχω γίνει ακόμη γονιός για να ξέρω, όμως υπήρξα έφηβος πριν από πολύ λίγο καιρό, και πιστεύω ότι οι γονείς θα πρέπει να συζητάτε με το παιδί, να το ακούτε και αν διαπιστώσετε κάτι περίεργο να ζητάτε βοήθεια. Δεν γράφω αυτές τις γραμμές για να κατηγορήσω κάποιον, το αντίθετο, θέλω να αφυπνίσω, προκειμένου να σταματήσουμε να βλέπουμε τέτοιες εικόνες.
Τα νέα παιδιά είναι το μέλλον του τόπου, και πρέπει να τα βοηθήσουμε να δείξουν μια σοβαρότητα από την μικρότερη ηλικία γιατί η κοινωνία δεν θα τους χαριστεί.
Ας ελπίσουμε τα φαινόμενα αυτά να περιοριστούν και η νέα γενιά να δείξει τι πραγματικά αξίζει.
Η Αυστραλία, παρεμπιπτόντως, απαγόρευσε τη χρήση κοινωνικών δικτύων στους νέους κάτω των 16 ετών διά νόμου. Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας πήρε μια δύσκολη, αλλά ουσιαστική απόφαση, χωρίς ενδεχομένως να υπολογίσει το κόστος απέναντι στα κοινωνικά δίκτυα τα οποία είναι επιχειρήσεις και θέλουν όσο το δυνατόν πιο αυξημένη επισκεψιμότητα. Δεν λέω ότι οι απαγορεύσεις είναι η λύση, αλλά τελικά, μήπως απέναντι στην ασύδοτη εξάπλωση της ανοησίας μέσω των κοινωνικών δικτύων, είναι μια αποφασιστική απάντηση;
Θανάσης Χόντος
Post a Comment
To Hondos News σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.