Αφιέρωμα στην Έπαυλη του Ηρώδη Αττικού στην Αρκαδία

Πηγή: 520greeks.com ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ http://www.520greeks.com/sights/i-epayli-toy-irodi-attikoy/ 

Κοντά στο σημερινό χωριό Κάτω Δολιανά και συγκεκριμένα 2 χιλιόμετρα ΝΑ αυτού, βρίσκεται η θέση Εύα. Στην τοποθεσία αυτή έχει έρθει στο φως η Έπαυλη του Ηρώδη Αττικού και υπάγεται από γεωγραφικής απόψεως στην Βόρεια Κυνουρία, αρχαία Θυρεάτιδα.

Ο Curtius εξακρίβωσε ότι τα ερείπια που βρέθηκαν στην τοποθεσία Εύα σχετίζονται με Έπαυλη των Ρωμαϊκών χρόνων. Η ταύτιση ότι η Έπαυλη ήταν του Ηρώδη Αττικού έγινε χάρη σε δύο επιγραφές που εντοπίστηκαν. Την αξία των δύο αυτών επιγραφών λόγω των πληροφοριών που έδωσαν διέκρινε ο Κωνσταντίνος Ρωμαίος. 

Η πρώτη επιγραφή διασώθηκε σε μικρό θραύσμα, είχε μέρος αράς εναντίον των καταστροφέων των εικόνων των τροφίμων του Ηρώδη καθώς και του χώρου. Ήταν συχνό φαινόμενο ο Ηρώδης Αττικός να τοποθετεί εικόνες των τροφίμων του σε χώρους των επαύλεών του, ίσως πάνω σε ερμαϊκές στήλες, και σε αυτές ήταν γραμμένες αρές είτε ενάντια σε όσους τις κατέστρεφαν είτε ευχές για όσους σέβονταν τον χώρο. 

Η δεύτερη επιγραφή ανέφερε το εξής: Ίππαρχος Αττικού πατήρ. Επίσης, το 1995 εντοπίστηκε κατά την διάρκεια ανασκαφών στην Νότια Στοά ένα θραύσμα το οποίο είχε την επιγραφή Αλκία Ηρ[ώδου] μήτηρ. 

Η Έπαυλη του Ηρώδη Αττικού σε αυτή την περιοχή ήταν το κέντρο όλης της οικογένειας για πληθώρα δραστηριοτήτων σε όλους τους τομείς, πολιτικές, θρησκευτικές, οικονομικές, στην περιοχή της Πελοποννήσου. Υπήρχε η Έπαυλη στην περιοχή από τότε που έζησε ο Ίππαρχος, ο οποίος γεννήθηκε το 38 μ.Χ. ή την εποχή του Αττικού, που σύμφωνα με τον Spawforth γεννήθηκε μεταξύ 70-75 μ.Χ..

Για πολλά χρόνια την ανασκαφή στην Έπαυλη πραγματοποίησε ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος και μέσω των ανασκαφών έγινε αντιληπτή η οικοδομική εξέλιξη στο πέρασμα των χρόνων.

Η Έπαυλη έχει τρία επίπεδα. Από αυτά το κατώτερο είναι το Βόρειο που ακολουθεί την κλίση του εδάφους, το κεντρικό επίπεδο είναι ο περίστυλος κήπος, που εντάσσονται ο τεχνητός ποταμός, οι Στοές, το Νυμφαίο, η Εξέδρα της Δυτικής Πλευράς, οι πτέρυγες των δωματίων Ανατολικά και Δυτικά και ο Ανατολικός Κήπος. Το τελευταίο επίπεδο είναι λίγο υπερυψωμένο και σε αυτό εντάσσονται τα Λουτρά, το «Σεραπείον», το Ηρώον του Αντίνοου και ένας οκταγωνικός Πυργίσκος.

Είναι αντιληπτό ότι η Έπαυλη του Ηρώδη Αττικού στην Εύα ακολουθεί τα δεδομένα της ελληνιστικής πολεοδομικής εφαρμογής, κατά τα οποία τα κτίρια και όλοι οι χώροι εντάσσονται στον φυσικό χώρο. Χτίστηκε με τέτοιο τρόπο που να φαίνεται ότι δημιουργήθηκε μια αληθινή πόλη, όπως ακριβώς γινόταν με πολλές επαύλεις επιφανών κατά την ρωμαϊκή αυτοκρατορική εποχή. 

Αρχικά χτίστηκε η Υπόστυλη Αίθουσα στην Βόρεια πλευρά, μια ορθογώνια κατασκευή η οποία χαρακτηρίζεται ως η σημαντικότερη από τις τρεις Βασιλικές που είχε η Έπαυλη. Επίσης, η Βόρεια Basilika δείχνει και την εξέλιξη που υπήρχε στην Έπαυλη στο πέρασμα του καιρού και τις αλλαγές που πραγματοποιούνταν.

Αυτό που ήθελε να καταφέρει ο Ηρώδης Αττικός ήταν η κατασκευή μιας μεγάλης Έπαυλης ισάξιας με αυτές των αυτοκρατόρων που υπήρχαν στην Ιταλία και κυρίως να μοιάζει σε μερικά στοιχεία με την Βίλλα του φίλου του Αδριανού στο Τίβολι .

Η κύρια αλλαγή της Έπαυλης από τον Ηρώδη Αττικό έγινε κοντά στο 130 μ.Χ. και στο εξής η Βασιλική ήταν τόσο ο επίσημος χώρος υποδοχής, όπως και προηγουμένως,  όσο και πολύτιμη κληρονομιά των σεβαστών κειμηλίων της οικογένειάς του και μέρος για την θρησκευτική λατρεία. Αυτό ίσχυε έως την Παλαιοχριστιανική εποχή διότι έπειτα έγινε χριστιανική εκκλησία.

Το Ανατολικό μέρος της Έπαυλης περιβάλλεται από δύο μακρόστενους εξωτερικούς τοίχους και θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν πιθανόν ένας Υπαίθριος Κήπος και Belvedere που είχε θέα στον Κόλπο του Άστρους. Εξάλλου είναι συνηθισμένο να υπάρχουν κήποι με λουλούδια και δέντρα στις ρωμαϊκές Βίλλες. 

Στο εσωτερικό τμήμα του Κήπου αυτού υπάρχει ένα επίμηκες αψιδωτό κτίσμα προς Ν το οποίο ήταν ένα κομμάτι που συνδεόταν με τον υπαίθριο κήπο προς Α. Το κτίσμα αυτό ήταν Στοά και στην νότια πλευρά τελείωνε σε αψίδα και στην βόρεια σε έναν ευθύγραμμο τοίχο. Με αυτόν τον τρόπο έμοιαζε με Ιππόδρομο ή Στάδιο, όπως συνέβαινε και στην Βίλλα του Αδριανού στο Τίβολι, το οποίο ονομάζεται Στάδιο-Κήπος.

Πηγή: Σχέδιο της Έπαυλης του Ηρώδη Αττικού

Σπυρόπουλος Γ. 2006, Η ΕΠΑΥΛΗ ΤΟΥ ΗΡΩΔΗ ΑΤΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΑ/ΛΟΥΚΟΥ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Ένα ενιαίο συγκρότημα κτιρίων αποτελούσαν ο Υπαίθριος Ανατολικός Κήπος, ο Κήπος-Στάδιο και η Ανατολική Σουίτα των δωματίων γύρω από την βεράντα του Triclinium- Εστιατορίου. Οι Στοές ή οι Πυλίδες βοηθούν τους χώρους της Έπαυλης να συνδέονται μεταξύ τους. Διακοσμούνταν με ψηφιδωτά δάπεδα, κιονοστοιχίες, γείσα, ακρωτήρια, γλυπτά που είχαν φυτικά μοτίβα .

Επίσης, υπάρχει ένας ποταμός γύρω από τον Κήπο της Έπαυλης του Ηρώδη Αττικού στην Εύα που είναι ένα τετρασκελές κανάλι και με νερά από την πηγή «Μάνα του Νερού» τα οποία ρέουν από φυσική χαράδρα. Η συγκεκριμένη πηγή είναι 1.500 μέτρα νότια της Έπαυλης και 1000 μέτρα νότια του Μοναστηριού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή αλλιώς Μονή Λουκούς.

Όσα ευρήματα έχουν ανασκαφεί και έρθει στο φως εκτίθενται στα μουσεία του Άστρους  και της Τρίπολης  ώστε ο κάθε επισκέπτης να μπορεί να πάρει έστω και μια μικρή γεύση για την Έπαυλη του Ηρώδη Αττικού. 

Πηγή: Άποψη της Έπαυλης του Ηρώδη Αττικού από Α. Φαίνεται και το σημείο που ήταν ο ποταμός

Σπυρόπουλος Γ. 2006, Η ΕΠΑΥΛΗ ΤΟΥ ΗΡΩΔΗ ΑΤΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΑ/ΛΟΥΚΟΥ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Σπυρόπουλος Γ., 2006, Η ΕΠΑΥΛΗ ΤΟΥ ΗΡΩΔΗ ΑΤΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΑ/ΛΟΥΚΟΥ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ, ΟΛΚΟΣ
Επιμέλεια: Νικολέτα Φασιλή για το Hondos News

Post a Comment

To Hondos News σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Previous Post Next Post