Ο μύθος της Δρακόλιμνης Γκιστόβα


Η λίμνη Γκιστόβα είναι αλπική λίμνη στην βορειοδυτική Ελλάδα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.353 μέτρων, ακριβώς δίπλα στη μεθοριακή γραμμή των Ελληνοαλβανικών συνόρων. Τα πλησιέστερα χωριά είναι ο Γράμος στην Ελλάδα (6 χλμ.) και το Στάρια στην Αλβανία.

Βρίσκεται στην βορειοδυτική Ελλάδα, στο σημείο που η Μακεδονία συναντάει την Ήπειρο, στην νοτιοδυτική άκρη της Π.Ε. Καστοριάς, και πιο συγκεκριμένα στη Δημοτική Ενότητα Γράμου του Δήμου Νεστορίου, στα βόρεια του Δήμου Κόνιτσας της Π.Ε. Ιωαννίνων. Το καλοκαίρι έχει μήκος περίπου 150 μέτρα, πλάτος 50 μέτρα ενώ όσον αφορά το βάθος οι απόψεις διίστανται (επικρατέστερη άποψη είναι ότι το βάθος είναι 10 μέτρα).  

Χαρακτηριστικό της είναι ότι κρατάει το νερό της καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τους χειμερινούς μήνες είναι παγωμένη και μονίμως καλυμμένη με χιόνια. Στα νερά της ζουν αλπικοί τρίτωνες, όπως και στις άλλες αλπικές λίμνες των ελληνικών βουνών.
Θρύλοι και παραδόσεις

Άποψη της λίμνης.

Ο μύθος λέει ότι στο χωριό κατοικούσε ένας δράκος, ο οποίος παρά την φοβερή του όψη ήταν καλόκαρδος. Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν να τον διώξουν και τον οδήγησαν μακριά από το χωριό, ψηλά στις κορυφές του Γράμμου. 

Ο δράκος πικραμένος από τους ανθρώπους, παρακάλεσε να ξεκουραστεί για λίγο και εκεί, πάνω από το αγαπημένο του χωριό, έβγαλε ένα δάκρυ που αποτέλεσε την πρώτη μικρή Δρακόλιμνη. Οι άνθρωποι, δίχως να συγκινηθούν, συνέχισαν να τον διώχνουν σε σημείο που ο δράκος δεν θα μπορούσε πλέον να αντικρίζει το χωριό. Από τη στεναχώρια του, έβγαλε αυτή τη φορά ένα μεγαλύτερο δάκρυ που σχημάτισε την κύρια Δρακόλιμνη, πολύ πάνω και μακριά από το χωριό.

 Πηγή: kastoria365.gr

Post a Comment

To Hondos News σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Previous Post Next Post