«Το Επιμελητήριο Αρκαδίας συμπράττει με φορείς για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, συμμετέχει σε πρωτοβουλίες εξωστρέφειας και δικτύωσης και διεκδικεί με σχέδιο και συνέπεια την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και το μετασχηματισμό του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Αρκαδίας» τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής από τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου συμμετείχε στην παρουσίαση του έργου SodaSense, το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου «Πελοπόννησος 2021-2027» και υλοποιείται από το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα στην Πελοπόννησο και με το Επιμελητήριο Αρκαδίας.
«Πρόκειται για ένα ερευνητικό έργο, το οποίο συναρτάται άμεσα με την επιχειρηματικότητα, καθώς προσφέρει σημαντικά δεδομένα στους τομείς των μικρο-μετακινήσεων, του μικρο-κλίματος, της γεωργίας και του τουρισμού» σημείωσε ο κ. Τρουπής και πρόσθεσε «το κρίσιμο στοιχείο του έργου δεν είναι ότι προσφέρει δεδομένα, αλλά ότι τα αξιολογεί και ότι δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να τα αξιοποιήσουν σε πραγματικό χρόνο και σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τις ανάγκες της αγοράς. Παράλληλα εκπαιδεύει τις επιχειρήσεις σε ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό τρόπο λειτουργίας».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δημήτριος Πτωχός από την πλευρά του ενέταξε το συγκεκριμένο έργο στην πολιτική της Περιφέρειας για την ενίσχυση της τεχνολογικής καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. «Επενδύουμε σε πιο έξυπνες, πιο πράσινες και πιο καινοτόμες επενδύσεις, διασφαλίζοντας τη σύνδεση και την αλληλεπίδραση των πολιτικών μας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Την παρουσίαση του SodaSense έκανε ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του έργου Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών κ. Κωνσταντίνος Βασιλάκης, ο οποίος ανέλυσε τόσο τη δομή του έργου, όσο και τη συνάφειά του με τη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες και υπηρεσίες που προσφέρει στην ακαδημαϊκή́ κοινότητα, στην έρευνα, σε επαγγελματικούς συλλόγους, ιδιωτικές και δημοσιές επιχειρήσεις, φορείς εκμετάλλευσης υποδομών, ανεξάρτητες αρχές, φορείς του δημοσίου και κυβερνήσεις, για την υποστήριξη πρωτοτύπων ερευνών, επενδυτικών σχεδίων και πολιτικών.
Ο κ. Αθανάσιος Σοφός, Programme Manager της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η κα Νίκη Ξενίδου, Policy Officer της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι συμμετείχαν στην παρουσίαση, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη στρατηγική προτεραιότητα που έχει δοθεί στην επιτάχυνση της ανάπτυξης στους τομείς της αγροδιατροφής, του τουρισμού και της Βιοοικονομίας και χαρακτήρισαν κρίσιμους εταίρους στην προσπάθεια αυτή τόσο το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όσο και το Επιμελητήριο Αρκαδίας ειδικότερα, λόγω του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
Ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Σοφό στο Συνεργατικό χώρο υποστήριξης επιχειρήσεων που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης και πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Τρίπολη, όπου η συνεργασία με το Επιμελητήριο Αρκαδίας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία του, όπως τόνισε.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Τρουπής συμμετείχε επίσης στη συνάντηση του Δικτύου Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (Enterprise Europe Network), μέλος του οποίου είναι το Επιμελητήριο Αρκαδίας, όπου συζητήθηκε η πορεία των δράσεων του και το πραγματικό όφελος προς τις επιχειρήσεις. «Μπορεί το Επιμελητήριο Αρκαδίας να ένα μικρό σε μέγεθος, για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, έχει αναπτύξει ωστόσο πολυεπίπεδες δράσεις και συμμετέχει σε δίκτυα εξωστρέφειας ώστε οι υπηρεσίες που παρέχει στα μέλη του να είναι ουσιαστικά αποτελεσματικές και πολλαπλάσιες των δυνατοτήτων του», δήλωσε σχετικά ο κ. Τρουπής.