Παρουσιάστηκε το Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Τρίπολης


Τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024 στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης, έγινε η παρουσίαση των αρχικών πορισμάτων και των εναλλακτικών σεναρίων χωρικής ανάπτυξης της μελέτης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Τρίπολης (ΔΕ Λεβιδίου, Μαντινείας, Τρίπολης, Τεγέας, Κορυθίου).

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΚΩΣΤΑ ΤΖΙΟΥΜΗ

«Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω να σας καλωσορίσω στην Τρίπολη, στο Μαλλιαροπούλειο θέατρο, στην παρουσίαση - που θα γίνει από την ομάδα Μελέτης - των σεναρίων στη βάση των οποίων θα εξελιχθεί στο επόμενο στάδιο ο Σχεδιασμός του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Τρίπολης γνωστού ως ΤΠΣ.

Πριν από τέσσερις περίπου μήνες εδώ στον ίδιο χώρο είχε πραγματοποιηθεί η Εναρκτήρια Συνεδρίαση των εργασιών για την σύνταξη του ΤΠΣ Τρίπολης.

Σε εκείνη την συνεδρίαση είχα τοποθετηθεί σε τρεις άξονες:

Ο πρώτος αφορούσε μια σύντομη παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης. Αξιολόγησα ως ιδιαίτερα θετική τη συμβολή του σχεδιασμού που έχει ολοκληρωθεί με βάση τις κατευθύνσεις του ΓΠΣ του 1986 στην εξέλιξη της Τρίπολης την τελευταία 35ετια. Ταυτόχρονα εξήγησα ότι οι σημερινές ανάγκες της πόλης απαιτούν έναν αναπτυξιακό ΤΠΣ και ρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη.

Ο δεύτερος αφορούσε την αποτελεσματικότητα και συγκεκριμένα αναφέρθηκα στο ΓΠΣ του ν.2508/1997, το οποίο αν και ξεκίνησε, ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Σίγουρα οι αναλύσεις είναι καλές και εκτιμώνται, όμως, αυτό που έχει σημασία είναι η πρόταση. Επειδή, λοιπόν, χωρίς την πρόταση οι καλύτερες αναλύσεις δεν έχουν καμία αξία ζήτησα να έχουμε σύντομα προτάσεις.

Ο τρίτος αφορούσε το όραμα που έχει ο Δήμος Τρίπολης και εγώ προσωπικά.

Ανέλαβα την ευθύνη και παρουσίασα επτά τομείς που, κατά την άποψη μας, θα έπρεπε να ενσωματωθούν στον Σχεδιασμό:

Πρώτος, ο σχεδιασμός νέων οργανωμένων υποδοχέων μεταποιητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Δεύτερος, η αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας στην Τρίπολη.

Τρίτος, η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

Τέταρτος, η χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση ολόκληρης της έκτασης του Δήμου.

Πέμπτος, η προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων όπως είναι για την περιοχή μας οι καταβόθρες.

Έκτος, οι οδικοί άξονες και οι μεταφορές και

Έβδομος η έκθεση της Τεγέας και οι αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης.

Σήμερα έχοντας δει την πρόταση που θα παρουσιαστεί στη συνέχεια, θέλω να δηλώσω ότι είμαι ικανοποιημένος για τους εξής λόγους:

Επειδή η αναπτυξιακή διάσταση που ζητήσαμε έχει ενσωματωθεί με σαφήνεια και μάλιστα με ρυθμίσεις που μπορεί να δώσουν γρήγορα αποτελέσματα.

Επειδή η ομάδα μελέτης και η ομάδα επίβλεψης έδειξαν αποτελεσματικότητα και κατάφεραν σε ένα τετράμηνο (μαζί με τον Αύγουστο) να διαμορφώσουν τα σενάρια που θα μας παρουσιάσουν στη συνέχεια και,

Επειδή έχουν ενσωματωθεί στο Σχεδιασμό και οι επτά τομείς στους οποίους είχα επικεντρωθεί τον Απρίλιο.

Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι ο σχεδιασμός που τελικά θα εγκριθεί και ο οποίος θα θεσμοθετήσει μεγέθη και κατευθύνσεις είναι αυτός που θα υλοποιηθεί στο επόμενο στάδιο, ωστόσο το κεντρικό σενάριο του πρώτου σταδίου, αυτό δηλαδή που σήμερα θα παρουσιαστεί, αποσκοπεί ακριβώς στο να περιγράψει και να δεσμεύσει τον σχεδιασμό που θα ακολουθήσει.

Στη βάση αυτή σήμερα θα δούμε μια σειρά ρυθμίσεων που προφανώς θα τύχουν εξειδίκευσης στο επόμενο στάδιο. Χαρακτηρίζονται από μεγάλη σαφήνεια, είναι θεωρώ κατανοητές σε όλους και είμαστε εδώ για να τις αναλύσουμε και να τις συζητήσουμε πριν την διαβούλευση που θα ακολουθήσει με την προβλεπόμενη ανάρτηση του σχεδίου στη σχετική πλατφόρμα του ΤΕΕ. Σας γνωρίζουμε πως ο σχεδιασμός θα αναρτηθεί και στο site του Δήμου για ευρύτερη ενημέρωση, όμως όποιος επιθυμεί να υποβάλει κάποια παρατήρηση ή πρόταση αυτό θα είναι εφικτό μόνο στην πλατφόρμα του ΤΕΕ.

Δεν θέλω να υπερκεράσω την ομάδα μελέτης, ωστόσο θεωρώ σκόπιμο να κάνω μια σύντομη αναφορά σε δύο ουσιώδεις επιλογές του σχεδιασμού.

Η πρώτη επιλογή αφορά την επέκταση της ΒΙΠΕ και την θεσμοθέτηση οργανωμένων υποδοχέων μεταποιητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Στη σημερινή συγκυρία όπου στην περιοχή μας παρατηρείται πρωτόγνωρο επενδυτικό ενδιαφέρον (φαρμακευτικές εταιρίες κι όχι μόνο) είναι αδιανόητο να υπάρχουν επενδυτικά σχέδια και να μην μπορούν να υλοποιηθούν λόγω έλλειψης οργανωμένων χώρων για να εγκατασταθούν. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι το ΤΠΣ θα πρέπει να έχει ως κεντρική επιλογή τη θεσμοθέτηση τέτοιων χώρων.

Η δεύτερη εξίσου σημαντική επιλογή αφορά το μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης. Πρόκειται για μια ιδέα που έχει συζητηθεί και άλλες φορές στο παρελθόν, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση σε επίπεδο προμελέτης με μια σημαντική διαφοροποίηση. Κάνουμε λόγο για ένα ψηφιακό μουσείο, ένα χώρο προβολής εικονικής πραγματικότητας.

Το ψηφιακό μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης και η εκτεταμένη ανάπλαση του δημοσίου χώρου γύρω από την πλατεία Άρεως, σχεδιάστηκε και ήρθε ως πρόταση από την εταιρία ΧΩΡΟΒΑΤΗΣ στα πλαίσια των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Εγώ προσωπικά υιοθέτησα άμεσα στην πρόταση και ήδη την έχουμε παρουσιάσει σε κυβερνητικούς παράγοντες.

Η προβολή των ιστορικών γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης σε ένα σύγχρονο μουσείο με ανάλογη εμβέλεια κατά την άποψη μου αποτελεί ιστορική απαίτηση. Ο ρόλος της Τρίπολης στην εθνεγερσία του 1821 είναι αναντίρρητος. Σήμερα η Τρίπολη διαθέτει την ιστορική και χωροταξική τεκμηρίωση για να συγκροτήσει έναν τέτοιο σημαντικό πόλο που θα καλύψει αυτό το κενό. Ο Δήμος Τρίπολης θα αποτελέσει τον επισπεύδοντα αλλά και τον φορέα υλοποίησης αυτού του σχεδίου.

Το μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης χωροθετείται υπόγεια κάτω από την πλατεία Άρεως. Η καινοτομία στον σχεδιασμό αφορά τα χαρακτηριστικά του μουσείου. Πρόκειται για έναν χώρο που σχεδιάστηκε για να υποστηρίζει την προβολή εικονικής πραγματικότητας. Ένας χώρος όπου θα κυριαρχούν τα ψηφιακά ολογράμματα και η ψηφιακή αναπαράσταση γεγονότων. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να βιώσει την εικονική απόδοση των γεγονότων και των μεγάλων μαχών της Ελληνικής Επανάστασης σε ένα σύγχρονο και καινοτόμο περιβάλλον.

Ο συνολικός σχεδιασμός περιλαμβάνει μια εκτεταμένη αστική ανάπλαση με επίκεντρο το μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης. Η κύρια ανάπλαση στοχεύει στο διευρυμένο δημόσιο χώρο που συγκροτούν η πλατεία Άρεως και τα γύρω πάρκα, συνολικής έκτασης 77 στρεμμάτων περίπου, καθώς και τη διασύνδεσή του με το αθλητικό κέντρο, το περιαστικό άλσος Αγίου Γεωργίου και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Το μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης θα αποτελέσει το επίκεντρο, το στοιχείο που θα δώσει σημαντική υπεραξία στις υφιστάμενες υποδομές του Πνευματικού Κέντρου, του Αρχαιολογικού Μουσείου, του ανακατασκευασμένου Μαλλιαροπούλειου Θεάτρου καθώς και της μεγάλης πεζοδρόμησης του κεντρικού ιστού της πόλης και πρόσφατα της πλατείας Αγίου Βασιλείου.

Θέλω να σταθώ λίγο στα καινοτόμα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που δίνει η υιοθέτηση του Μουσείου Εικονικής Πραγματικότητας.

Η πρώτη προφανώς αφορά τις δυνατότητες στην τεκμηρίωση και προβολή των γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης.

Η δεύτερη αποσκοπεί να καταστήσει την Τρίπολη κόμβο έρευνας και ψηφιακής καινοτομίας. Να δημιουργήσει δηλαδή έναν ψηφιακό κόμβο ανοικτό σε πανεπιστήμια και ιστορικούς, που θα συμβάλει καθοριστικά στη συλλογή, ταξινόμηση, συντήρηση και τεκμηρίωση αρχειακού υλικού, στην έρευνα, ανάλυση και φυσικά ανάδειξη ιστορικών τεκμηρίων και σύγχρονων διατριβών.

Η τρίτη σχετίζεται με τον δυναμικά μεταβαλλόμενο χαρακτήρα που μπορεί να εξασφαλίσει το συνεχώς εμπλουτιζόμενο ψηφιακό περιεχόμενο του μουσείου. Πρόκειται για δυνατότητα με μεγάλες προεκτάσεις που μπορεί να οδηγήσει σε διοργάνωση διεθνών φεστιβάλ με αντικείμενο την εικονική αναπαράσταση ιστορικών γεγονότων από όλο τον κόσμο, σε μια συνεχή διάδραση μέσα από την ιστορία, την τέχνη, τον πολιτισμό και την ψηφιακή τεχνολογία.

Η φιλοδοξία είναι το ψηφιακό Μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης στην Τρίπολη ν’ αποτελέσει ανοικτό παγκόσμιο ψηφιακό κόμβο, ικανό να δημιουργήσει ζώνη πολιτιστικής, τουριστικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Πρόκειται για ένα οραματικό σχέδιο, ξεπερνά τα όρια της Αρκαδίας, αποσκοπώντας να καταστήσει την Τρίπολη τουριστικό προορισμό ως τοπόσημο της Ελληνικής Επανάστασης και ταυτόχρονα μια πόλη φιλική για τους κατοίκους, η οποία θα αποτελεί εμπειρία για τον επισκέπτη.

Σήμερα ενσωματώνουμε αυτό το σχεδιασμό στο ΤΠΣ ως κεντρικό πυλώνα της επιδιωκόμενης τουριστικής ανάπτυξης. Σύντομα θα έχουμε και σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Συνοψίζοντας, θέλω να τονίσω ότι έχουμε υπό εξέλιξη έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο και απαιτητικό σχεδιασμό, για την υλοποίηση του οποίου θα πρέπει να συνδράμει ολόκληρη η Πόλη.

Θέλω να υπενθυμίσω για μία ακόμα φορά ότι ο Δήμος Τρίπολης θα είναι δημιουργικά «παρών» και στο επόμενο στάδιο του σχεδιασμού, θα αποτελέσει καταλύτη για την επίλυση των όποιων προβλημάτων προκύψουν και κυρίως θα αναλάβει την ευθύνη για την υλοποίηση του.

Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο, ωστόσο θεώρησα κρίσιμο να μην περιοριστώ σε ένα απλό χαιρετισμό αλλά να κάνω μια πρώτη τοποθέτηση ως προς τον σχεδιασμό που θα παρουσιαστεί.»

Τέλος, να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της εκδήλωσης, ήτοι από τις 3 Σεπτεμβρίου 2024, το υλικό της παρουσίασης υπάρχει στην Πλατφόρμα Συμμετοχή (ΠΛαΣ) του ΥΠΕΝ (https://polsxedia.ypen.gov.gr). Για πέντε (5) ημερολογιακές ημέρες κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει τα εναλλακτικά σενάρια και την πρόταση του μελετητή και να υποβάλει στην Πλατφόρμα Συμμετοχή (ΠΛαΣ) σχόλια και παρατηρήσεις.

Post a Comment

To Hondos News σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Previous Post Next Post