1974-2024 πενήντα χρόνια από την εισβολή «Το Νεύμα του Αγαπήνορα»


Στιγμιότυπα από την εκδήλωση, αφιερωμένη στους Αρκάδες αγωνιστές της Κύπρου του 1974, που έγινε το Σάββατο 18 Μαΐου στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης σε συνδιοργάνωση του Πολεμικού Μουσείου/Παραρτήματος Τρίπολης με τον Σύλλογο Κυπρίων Αρκαδίας και του Σχολείου. 

Τα κείμενα επιμελήθηκε η φιλόλογος Γεωργία Κουππάρη και τα απέδωσαν με εξαιρετικό τρόπο μέλη της Θεατρικής Ομάδας Τρίπολης υπό τη σκηνοθετική εποπτεία του Κωνσταντίνου Σκιτζή. 

Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης κάλυψαν με τραγούδια καθηγητές και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης με κύριο ερμηνευτή τον Γιώργο Αργυρόπουλο και τη συμμετοχή χορωδιακού σχήματος αποτελούμενο από μαθητές και μαθήτριες σε διδασκαλία Χριστίνας Αθανασοπούλου. 

Την έρευνα για την συγκέντρωση των εν ζωή Αρκάδων που πολέμησαν στην Κύπρο και των μελών των οικογενειών των πεσόντων και όσων δεν είναι σήμερα μαζί μας διεξήγαγε το Πολεμικό Μουσείο, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ 1974, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγωνιστών Κύπρου ΕΛΔΥΚ 1974, την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας και το Σύλλογο Βετεράνων «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74». Συνολικά οι Αρκάδες που βρέθηκαν πολεμώντας στην Κύπρο ήταν 44, εκ των οποίων οι 3 έπεσαν ηρωικώς σε μάχες, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στην αναθηματική πλάκα που βρίσκεται μπροστά από το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο.

Οι ερασιτέχνες εικαστικοί της Τρίπολης, από την ομάδα πολιτιστικής δράσης Επιβάτες στο Τρένο του Πολιτισμού, το Σύλλογο Ευτοπία Ζωγραφική και ο Βασίλης Μανωλόπουλος (μαθητής της Γ΄ Λυκείου), φιλοτέχνησαν εξαιρετικά έργα εμπνευσμένα από την Κυπριακή τραγωδία, που κόσμησαν το φουαγιέ του αμφιθεάτρου και δημιούργησαν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στους προσκεκλημένους κατά την είσοδό τους. Παρουσιάστηκαν συνολικά είκοσι επτά έργα που φιλοτέχνησαν είκοσι τέσσερις ζωγράφοι τους οποίους συγχαίρουμε και ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσα του Πολεμικού Μουσείου. Επισημαίνεται στην έκθεση παρουσιάστηκαν και έργα των διακεκριμένων εικαστικών Γιούλης Μπαϊρλή Ράνιου, Κωνσταντίνου Γεωργαλλίδη και Κωνσταντίνου Καλλίνικου με πρωτοβουλία της ομάδας επιβάτες στο τρένο του πολιτισμού. 

Ένα ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση έδωσαν τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων που συμμετείχαν με τις παραδοσιακές φορεσιές της Κύπρου και της Αρκαδίας.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν οι προσωπικές μαρτυρίες του προέδρου του Συλλόγου Κυπρίων Αρκαδίας Αγαμέμνονα Κοκκοφίτη από τις μάχες που έλαβε μέρος και τον τραυματισμό του, καθώς και η μαρτυρία του Πολύδωρου Χαριτωνίδη, ο οποίος πολεμώντας συνελήφθη και πέρασε δύσκολές στιγμές αιχμαλωσίας σε τουρκικές φυλακές στη Λευκωσία, μετά στα Άδανα και στην επαρχία Αντίγιαμαν της Τουρκίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο μορφωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριος Λούκας Ξενοφόντως, ο βετεράνος αεροπόρος της Επιχείρησης ΝΙΚΗ, κυβερνήτης της αποστολής ΝΙΚΗ 9 Υποπτέραρχος ε.α. Ανδρέας Στραβοπόδης, η κυρία Χριστίνα Μουστακλή (σύζυγος του ηρωικού Ταγματάρχη Σπύρου Μουστακλή), ο Βουλευτής Αρκαδίας κος Γεώργιος Παπαηλιού, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κος Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας κος Κωνσταντίνος Μανδρώνης, ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου Αντιστράτηγος ε.α. κος Ιωάννης Τζουνακος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Αθλητισμού κος Δημήτριος Μακαρούνης, ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κος Σταύρος Παπαμαρινόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κυρία Γεωργία Παναγοπούλου και κος Βασίλης Βαρδιάμπασης, ο Πρόεδρος της σχολικής επιτροπής β/βαθμιας εκπαίδευσης Δήμου Τρίπολης κος Στεφανος Χατζόπουλος, ο Διοικητής της IVης Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος κος Απόστολος Τσουλουβής, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πελοποννήσου Αρχιπύραρχος κος Ιωάννης Δαληβίγκας, ο Διοικητής της 124 ΠΒΕ Σμήναρχος (Ι) κος Μαργαρίτης Μουμούρης, ο Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αρκαδίας Αστυνομικός Διευθυντής κος Αντώνιος Καρατασάκης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης και ένα θερμό κοινό όχι μόνο από την Αρκαδία, αλλά και από άλλους νομούς συγγενείς των αγωνιστών και Κύπριοι.

Το κοινό καταχειροκρότησε τους Αρκάδες αγωνιστές της Κύπρου οι οποίοι ανέβηκαν στη σκηνή με τη Σημαία του Πανελληνίου Συνδέσμου Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ 1974 και όλοι μαζί στο κλείσιμο της εκδήλωσης έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Post a Comment

To Hondos News σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Previous Post Next Post