Το απομεινάρι του φοίνικα, της λεγόμενης “χουρμαδιάς του Καποδίστρια” στο Ναύπλιο κατέρρευσε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου από τους πολύ δυνατούς ανέμους.
Δυστυχώς ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης του Ναυπλίου δεν υπάρχει πιά.
Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ
Πρόκειται για υπεραιωνόβιο φοίνικα Phoenix dactylifera (χουρμαδιά) και διατηρητέο Μνημείο της Φύσης με το ΦΕΚ 590/Β/ 1977.
Το δένδρο είναι για την ακρίβεια χουρμαδιά και όχι φοίνικας. To είδος καλλιεργείται από την αρχαιότητα και για αυτό δεν είναι ακριβώς γνωστή η αυτοφυής εξάπλωσή του, που μάλλον ήταν μεταξύ Αιγύπτου και Μεσοποταμίας. Στην Ελλάδα ήταν γνωστό το είδος ήδη από τον Μινωικό πολιτισμό.
Το φοίνικα αυτό φύτεψε, κατά την παράδοση, περί το 1830, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας, γι’ αυτό και το δένδρο καταχωρήθηκε στον πίνακα των 51 διατηρητέων φυσικών μνημείων.
Είχε υποστεί ζημιές, κατά το βομβαρδισμό του λιμανιού του Ναυπλίου το 1941 από τα γερμανικά στούκας, ένα μάλιστα βλήμα είχε καρφωθεί στον κορμό του.
Τη μεγαλύτερη ζημιά έπαθε κατά τη νύχτα της 13ης Δεκεμβρίου του 2008, όταν μια ισχυρή καταιγίδα του έκοψε τη ροζέτα των φύλλων της κορυφής, μαζί με το μοναδικό επάκριο οφθαλμό.
Στο νεκρό κορμό του, πάνω στον οποίο ήταν στερεωμένη από παλιά μια πινακίδα η οποία έγραφε:
«ΤΟΝ ΦΟΙΝΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ ΦΥΤΕΨΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ I. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, 1828-1831»
Στα νεότερα χρόνια, όταν άρχισαν να κτίζονται οι πόλεις της ανεξάρτητης Ελλάδος, την πρωτοβουλία του Καποδίστρια ακολούθησαν πολλοί και μπροστά από τα νεοκλασικά κτίρια, φύτευαν έναν ή περισσότερους φοίνικες, αρχικά το είδος Φ. ο δακτυλοφόρος και αργότερα το Φ. τον κανάριο.