Η πρώτη εκκλησία που χτίστηκε στην Τρίπολη, μετά την ολική καταστροφή από τον Άραβα Ιμπραήμ ήταν ο Ναός του Αγίου Δημητρίου.
Ο Κυβερνήτης Καποδίστριας στο λίγο χρονικό διάστημα που έζησε πρόσφερε πολλά στην Τριπολιτσά. Βοήθησε στην ανέγερση του Ιερού Ναού και θεωρήθηκε ευεργέτης της Εκκλησίας.
Η συμπαράσταση του Κυβερνήτη προς την Τρίπολη ήταν εμφανής κι αυτό οφειλόταν στους Τριπολιτσιώτες που μπορούσαν και κέρδιζαν την εύνοιά του, με πολλούς τρόπους φιλίας, πυγμής, δυναμικότητας και ευφυίας.
Ο Άγιος Δημήτριος χτίστηκε σε μικρό χρονικό διάστημα και χάρη στην Εκκλησία αυτή η περιοχή αποτελούσε το κέντρο της πόλης, αφού εκεί υπήρχαν τα σπουδαιότερα κτίρια, στα οποία στεγάζονταν οι υπηρεσίες εκείνη την εποχή.
Ο Τάσος Γριτσόπουλος και ο Δ.Ι.Αθανασιάδης αναφέρουν πως στην πλατεία Αγίου Δημητρίου βρισκόταν το Μετόχι της Επάνω Χρέπας,η βρύση του Μπένου, τα πρώτα αρχοντικά, όπως των Χατζηιωάννου, Σαγιά και άλλα.
Πρέπει να ήταν η πρώτη γειτονιά και η πιο ήσυχη, αφού όπως είναι γνωστό, εκεί που είναι σήμερα η Πλατεία Αγίου Βασιλείου βρίσκονταν οι παράγκες όπου γίνονταν τα παζάρια, οι λαχαναγορές ,τα σιταροπάζαρα κλπ, που διήρκεσαν μέχρι το 1855,όταν μεγάλη πυρκαγιά τις έκαψε και μετά ανεγέρθη ο Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου.
Πρέπει να αναφέρουμε επίσης που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πλατείας και ήταν μετόχι του Αγίου Νικολάου Βαρσών ,σήμερα ανήκει στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.