Σας περιμένουμε με χαρά στο συνέδριο που διοργανώνει το Τμήμα Φιλολογίας σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας με θέμα: "Το τέλος της Μεγάλης Ιδέας: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή".
Το συνέδριο διοργανώνεται από τον Δήμο Καλαμάτας και το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και έχει ως τίτλο: "Το τέλος της Μεγάλης Ιδέας: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή".
Την Παρασκευή το απόγευμα θα ξεκινήσει με ομιλία του Ακαδημαϊκού κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη και συναυλία παραδοσιακής μουσικής από σημαντικούς καλλιτέχνες. Οι εργασίες του θα συνεχιστούν το Σάββατο όλη την ημέρα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή το μεσημέρι.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και τους φιλίστορες. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Θα ακολουθήσει συναυλία
Στο πλαίσιο του Επιστημονικού Συνεδρίου "Το τέλος της Μεγάλης Ιδέας: 100 χρόνια από την Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή" που συνδιοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας με το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, διοργανώνεται μια συναυλία με μουσικές και τραγούδια της Μικράς Ασίας, την Παρασκευή 28 Απριλίου, στις 19:30, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (αμέσως μετά την εναρκτήρια ομιλία του Ακαδημαϊκού κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη).
Η Σταυρούλα Δαλιάνη (τραγούδι), ο Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), ο Μάνος Κουτσαγγελίδης (κανονάκι & τραγούδι), ο Ηλίας Μαυρίκης (λαούτο) και ο Γιώργος Κλάδης (κρουστά) θα μας παρουσιάσουν μια μουσική διαδρομή που ακολουθεί τη ζωή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από την αίγλη στην καταστροφή κι από εκεί στην ατέλειωτη περιπέτεια ώσπου να ξαναγεννηθούν μέσα από τις στάχτες τους και να δημιουργήσουν καινούργιες ρίζες χωρίς ποτέ να ξεχάσουν τη γη των προγόνων τους. Μουσικές που με τη δύναμή τους περνούν από γενιά σε γενιά, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι και της δικής μας ζωής.
Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός, πλούσιος πολιτισμικά, με ιδιαίτερα, ποικίλα και ετερόκλητα μουσικά ερεθίσματα να συνθέτουν τον πολύχρωμο καμβά της Μικρασιατικής μουσικής παράδοσης, με κουζίνα που χαρακτηρίζεται από χρώματα και μυρωδιές κάθε λογής μπαχαρικών, με σπουδές και μια δυνατή Χριστιανική πίστη που δεν άφηνε την ελπίδα του να σβήσει, ξεριζώθηκε από τον τόπο του αφήνοντας πίσω κάθε περιουσιακό του στοιχείο και χιλιάδες νεκρούς. Τσακισμένος, διασκορπίστηκε στον Ελλαδικό χώρο ώσπου στην καινούργια πατρίδα, ζυμώθηκε με τον ντόπιο πληθυσμό, έδωσε και πήρε στοιχεία, επηρεάζοντας αμετάκλητα το πολιτισμικό, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Στάθης Γυφτάκης Συνθέτης-πιανίστας
Καλλιτεχνικός διευθυντής Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας & Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας Ιδρυτικό μέλος Φεστιβάλ "Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας"
Post a Comment
To Hondos News σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.