Η σύμβαση υλοποίησης ενός σημαντικού έργου υπογράφτηκε, την Δευτέρα 6/3/2023, στο Δημαρχείο της Τρίπολης.
Πρόκειται για το έργο "Τηλεμετρία, τηλεέλεγχος και εξοικονόμηση ενέργειας και αυτοματισμού στα σημεία δεξαμενών και γεωτρήσεων του Συνδέσμου Μεθυδρίου".
Στην υπογραφή της σύμβασης, παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας ΗΓΗΤΩΡ ΑΤΕ και ο Τεχνικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΤ, κ. Κώστας Μανδρώνης.
Το έργο θα υλοποιηθεί από τη ΔΕΥΑ Τρίπολης στα πλαίσια προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΔΕΥΑ Τρίπολης και του Συνδέσμου Δήμων Τρίπολης και Γορτυνίας Υδατικών Έργων Μεθυδρίου.
Ο Δήμαρχος Τρίπολης, υπογράμμισε: «Είναι ένα έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και είναι προϋπολογισμού 480.000 ευρώ. Εκσυγχρονίζεται όλο το σύστημα παροχής νερού που αφορά το Μεθύδριο. Ήδη, εκτελείται και το αντίστοιχο έργο για τα δίκτυα της ΔΕΥΑΤ σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Τρίπολης. Όλο το σύστημα παροχής νερού θα ελέγχεται εξ αποστάσεως.
Στόχος της δημοτικής μας αρχής και της ΔΕΥΑΤ είναι ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης και η εξοικονόμηση νερού.
Θα ακολουθήσουν δράσεις ευαισθητοποίησης από την ΔΕΥΑΤ για να αποφύγουμε την κατασπατάληση νερού.»
O Τεχνικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΤ κ. Κώστας Μανδρώνης αναφέρθηκε σε τεχνικές λεπτομέρειες του έργου και έκανε έκκληση στους δημότες για το νερό, λέγοντας ότι «πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε».
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το έργο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό του συνόλου των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των γεωτρήσεων, αντλιοστασίων και δεξαμενών του Συνδέσμου Μεθυδρίου ώστε να εφαρμόζεται ο έλεγχος διαρροών, ο τηλεέλεγχος και η αυτοματοποίησή τους μέσω κατάλληλου Δικτύου Επικοινωνιών.
Ουσιαστικά, μέσω εγκατάστασης κατάλληλου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και λογισμικού, θα συλλέγονται και θα επεξεργάζονται αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο (real time) πληροφορίες από όλες τις εγκαταστάσεις ύδρευσης του εξωτερικού υδραγωγείου του Συνδέσμου Μεθυδρίου.
Ειδικότερα αναμένονται τα ακόλουθα οφέλη:
- Εξοικονόμηση πόσιμου νερού μέσω της εξάλειψης των διαρροών
- Μεγαλύτερη ταχύτητα αντιμετώπισης των προβλημάτων (διαρροών, θραύσεων) ώστε να μειωθούν αντίστοιχα και οι πραγματικές απώλειες νερού
- Θετικές περιβαλλοντικές συνέπειες
- Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας
- Μείωση των λειτουργικών δαπανών του Συνδέσμου