O Δήμος Τρίπολης το διάστημα 6-8 Φεβρουαρίου 2023 συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα PRO.GRE.S.S. (Proactive Green Communities και storyteller for Natural Capital Safeguarding), το οποίο πραγματοποίησε την πρώτη δια ζώσης συνάντηση των Ευρωπαίων εταίρων στο Φαρνέζε της Ιταλίας.
Το έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διευθύνεται από την Arci Solidarietà Viterbo SRL Impresa Sociale, περιλαμβάνει ένα διακρατικό δίκτυο αγροτικών κοινοτήτων σε τέσσερις μεσογειακές χώρες: τον Δήμο Τρίπολης (Ελλάδα), το Περιφερειακό Καταφύγιο Selva del Lamone και τον Δήμο Farnese (Ιταλία), το Parque Natural de Sa Dragonera και το Conselll de Mallorca (Ισπανία) και τον Δήμο Beaumont de Pertuis (Γαλλία).
Στο πλαίσιο των εργασιών του προγράμματος, οι οποίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, οι εταίροι συμμετείχαν σε διήμερες δράσεις αμοιβαίας γνωριμίας και σχεδιασμού των δραστηριοτήτων, που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ πραγματοποίησαν και δραστηριότητες ενεργοποίησης της κοινότητας στο καταφύγιο Lamone και στο Δήμο Farnese.
Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα “PRO.GRE.S.S.” στο πλαίσιο του Συνεδρίου με τίτλο "Εσωτερικές περιοχές και νεοπληθυσμός: οι αγροτικές κοινότητες ως πόρος κατά της κλιματικής αλλαγής", το οποίο παρουσιάστηκε στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Τμήματος Καινοτομίας σε Βιολογικά, Αγροδιατροφικά και Δασικά Συστήματα (DIBAF/DAFNE) του Πανεπιστημίου του Βιτέρμπο.
Μετά τους χαιρετισμούς του διευθυντή του τμήματος DAFNE, Danilo Monarca, του υπεύθυνου αναφοράς του τμήματος DIBAF για την εκπαίδευση, Luigi Portoghesi, και του δημάρχου του Δήμου Farnese, Giuseppe Ciucci, οι εμπλεκόμενοι φορείς παρουσίασαν τις περιοχές τους: Maria Pilar Gómez Calatayud (Διευθύντρια του Φυσικού Πάρκου Sa Dragonera)- Isabel Ferrer (Τμήμα Περιβάλλοντος της Επαρχίας της Μαγιόρκα)- Pierluca Gaglioppa (Διευθυντής του Περιφερειακού Καταφυγίου Selva del Lamone) και Monique Natta (εκπρόσωπο του Δήμου Beaumont de Pertuis).
Ο Δήμος Τρίπολης εκπροσωπήθηκε από τις κυρίες Σόνια Σαραντοπούλου (Ειδική συνεργάτη Δήμου Τρίπολης σε θέματα Πολιτιστικής Διαχείρισης και Κληρονομιάς) και Ιωάννα Ρούσσου (εμπειρογνώμονα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Τρίπολης).
Το δεύτερο μέρος του Συνεδρίου επικεντρώθηκε στις αγροτικές κοινότητες, τη γεωργία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος στην εποχή της κλιματικής κρίσης.
Όπως υπογράμμισε η συντονίστρια του έργου, Sandra Gasbarri, το PRO.GRE.S.S. προτείνει ένα μοντέλο δημοκρατικής συμμετοχής για την τόνωση της συζήτησης μεταξύ των πολιτών σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα, την κλιματική αλλαγή και την οικολογική σημασία των δασικών περιοχών και των γεωργικών τοπίων. Όπως επεσήμανε ο Marco Trulli, από το Arci Viterbo, οι εσωτερικές περιοχές έχουν επηρεαστεί από έντονες εδαφικές ανισότητες, στις οποίες το έργο αυτό σκοπεύει να παρέμβει.[