Στον ρόλο του Τύπου και των δημοσιογράφων της ελληνικής περιφέρειας στην ανάδειξη των θεμάτων της “εκτός των τειχών” Ελλάδας αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στον χαιρετισμό του -το βράδυ της Παρασκευής 17 Μαρτίου, στην Τρίπολη- κατά την έναρξη των εργασιών του 53ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της ΕΣΕΤ (Ενωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου), στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου της αρκαδικής πρωτεύουσας.
Ο περιφερειάρχης επισήμανε, ειδικότερα, ότι ο περιφερειακός Τύπος επιτελεί έναν σπουδαίο ρόλο καθώς επικεντρώνει σε ζητήματα που ενδιαφέρουν και απασχολούν τους πολίτες της ελληνικής περιφέρειας:
“Ο περιφερειακός Τύπος καταγράφει την ψυχή της ελληνικής περιφέρειας, σημαντικά συνεισφέροντας και στις αναζητήσεις των μελλοντικών ερευνητών” τόνισε ο Π. Νίκας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “τελικά, το πτυχίο στους δημοσιογράφους -όπως και στους καλλιτέχνες- το δίνει η ίδια η ζωή και η κοινωνία”.
Είχε προηγηθεί η παρουσίαση της πολύχρονης δράσης της ΕΣΕΤ από το μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Γιώργο Κουκουλιάτα.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στη “δυναμική που διαχρονικά επιδεικνύει ο περιφερειακός Τύπος -έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα- καθώς ενισχύει τον πλουραλισμό και την πολυφωνία, άρα θωρακίζει την δημοκρατία”, όπως σημείωσε, ενώ επισήμανε και σημαντικές πρωτοβουλίες με αναπτυξιακό χαρακτήρα τις οποίες αναλαμβάνουν περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, όπως τα συνέδρια που διοργανώνουν η εφημερίδα “Πελοπόννησος” και το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι “Star” Κεντρικής Ελλάδας.
Δήλωσε παράλληλα ότι η πολιτεία στηρίζει τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, αναφερόμενος ενδεικτικά στην ενίσχυση ως προς την κάλυψη της δαπάνης προμήθειας δημοσιογραφικού χάρτου, της διακίνησης των εντύπων, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών των δημοσιογράφων, όπως και στον νέο νόμο για τα μητρώα έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου.
Καταλήγοντας, ο γ.γ. Δ. Γαλαμάτης τόνισε ότι τα μμε -ιδιοκτήτες, συντάκτες αλλά και οι λοιποί εργαζόμενοι στον χώρο αυτόν- θα πρέπει να παρακολουθήσουν τη μεγάλη ταχύτητα του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς πηγές πληροφόρησης της νέας γενιάς αποτελούν το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα -“προέχει επομένως ο καθένας από την πλευρά του -πολιτεία, δημοσιογραφικός και εκδοτικός κόσμος- να διασφαλίσει την εγκυρότητα και αξιοπιστία των ειδήσεων που διαχέονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση και η διάδοση fake news. Στον χώρο του Τύπου και των δημοσιογράφων, βασικοί πυλώνες γι’ αυτή την διασφάλιση είναι η δεοντολογία ως ηθικό ανάχωμα καθώς και ο επαγγελματισμός όλων, ιδιοκτητών, δημοσιογράφων και λοιπών εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης” κατέληξε.
Στην έναρξη του συνεδρίου χαιρέτισαν επίσης, ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού, οι δήμαρχοι Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, Μεγαλόπολης Θανάσης Χριστογιαννόπουλος, Γορτυνίας Στάθης Κούλης και Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Κατσής, ο πρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κώστας Μαρινάκος, η πρόεδρος της ΕΔΙΠΤ Πένυ Καλύβα (Ενωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου) και ο πρόεδρος της ΕΣΕΤ Γιώργος Κουλουράς, καθώς και εκπρόσωπος της Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας.
Εξ άλλου, αναγνώστηκε μήνυμα του βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ενώ προβλήθηκαν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα, του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και του γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννη Χρυσουλάκη.
Οι εργασίες του συνεδρίου -στους συνδιοργανωτές του οποίου περιλαμβάνεται και η Περιφέρεια Πελοποννήσου- θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 19 του μήνα.
Άλλοι συνδιοργανωτές του εν λόγω συνεδρίου -το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και έχει την στήριξη της “Αιγέας” ΑΜΚΕ του Ιδρύματος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου- είναι οι Δήμοι Τρίπολης, Γορτυνίας, Βόρειας Κυνουρίας και Μεγαλόπολης καθώς και το Επιμελητήριο Αρκαδίας.