Μέσα από μια σύντομη ανασκόπηση του 2022 διαπιστώνεται ότι το Μουσείο εκπλήρωσε τους στόχους που έθεσε με ιδιαίτερη επιτυχία και αυτό οφείλεται στην ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας, των συλλόγων, των φορέων της περιοχής και των φίλων του Μουσείου.
Σας παραθέτουμε ένα πανόραμα των δράσεων στις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του 2022:
- Από Μάρτιο έως Μάιο συντελέστηκε η επετειακή δράση «Μικρασιατικός Ελληνισμός», ένα ιστορικό ταξίδι από την αρχαιότητα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1922, για παιδιά 3ης Γυμνασίου και Λυκείου. Την επιμέλεια είχε η φιλόλογος κα Αργυρώ Χατζηπαρασίδου
- Μάρτιο-Απρίλιο: Το Νεκρικό Προσωπείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ταξίδεψε, πρώτη φορά εκτός Ελλάδος, στο Σίδνεϋ παράλληλα με τις δημιουργίες του Νίκου Φλώρου «Ήρωες από Μέταλλο». Στα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης στις 27 Μαρτίου, μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από το χώρο του Μουσείου χαιρετισμός του εικαστικού.
- 15 Απριλίου στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο συναυλία θρησκευτικής κλασσικής μουσικής σε συνεργασία με το Ωδείο Λυρικά Σύνολα για τον εορτασμό του Πάσχα.
- 14 Μαΐου Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων φιλοξενήθηκαν και ξεναγήθηκαν Ολυμπιονίκες, ιδιοκτήτες μηχανών Harley-Davidson, ιστορικών αυτοκινήτων & μηχανών, μέλη του συλλόγου ΙΔΟΡΟ (Ιστορικές Διαδρομές Οχημάτων με Ρόδες)
- 18 Μαΐου εορτάζοντας την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, βραδιά αναλογίου και μουσικής, με τίτλο «Η Δύναμη των Μουσείων», με την πολιτισμολόγο Νικολέττα Πλατανίτη και τη Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης (διεύθυνση Σωτήρης Κωστούρος).
- 21 Μαΐου εκδήλωση μουσικού αναλογίου «Μνήμες Σμύρνης 1922» με το 6ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης, με ιστορική αναδρομή από τον Αργύρη Καλογερόπουλο και επιμέλεια μουσικής από την Σοφία Πίσχου δασκάλους του σχολείου.
- 18 Ιουνίου βραδιά με ποίηση και μουσική με τις ποιητικές συλλογές του Παναγιώτη Γεωργακόπουλου σε παρουσίαση από τον Νίκο Αθανασίου, αφήγηση από την Αντιόπη-Ζωή Μαργιά από το πολιτιστικό κέντρο ΕΥΤΟΠΙΑ, τον Κωνσταντίνο Γεωργακόπουλο στο πιάνο, τις κλασσικές κιθάρες του ωδείου «Λυρικά Σύνολα» και τη σοπράνο Γιέλενα Γιοβάνοβιτς Μπακοπούλου σε έργα για φωνή και κιθάρα.
- 15 Αυγούστου ανάπτυξη ενημερωτικού περιπτέρου στην 50η Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας.
- 12 Σεπτεμβρίου κατά τον Αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς, απονομή επαίνων στα παιδιά μέλη της Ομάδας Δράσης «Σχολικός Τουρισμός» του 1ου Γυμνασίου Τρίπολης, για τη δημιουργία βίντεο μικρής διάρκειας με τίτλο «Travel Tripoli» που συμπεριλαμβάνεται το Μουσείο ως ταξιδιωτικός προορισμός.
- 12 Οκτωβρίου εναρκτήρια συνεδρίαση του νέου Τοπικού Συμβουλίου του Μουσείου, με απαρτία των μελών του. Η συγκρότησή του έγινε με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της 1ης Σεπτεμβρίου 2022, όπου ορίσθηκαν ως μέλη οι: Δημοσθένης Σωτηρόπουλος, Νικόλαος Φλώρος, Ιωάννης Τρουπής και η κα Ματίνα Παράσχου.
- 24 Οκτωβρίου ομιλία στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης με θέμα «Πολιτική Επιστράτευση 1940» και παρουσίαση έκθεσης με επιστολικά δελτάρια του 1940. Την εκδήλωση διοργάνωσε το τμήμα δημοσίων σχέσεων της Intermational Αction Art
- 25 Οκτωβρίου προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μνήμες από τις χαμένες Πατρίδες», βασισμένο σε προσωπικό ημερολόγιο στρατιώτη της Μικρασιατικής Εκστρατείας, που σκηνοθέτησε με την παραχώρηση αρχειακού υλικού του Μουσείου ο Φίλιππος Κωνσταντόπουλος.
- 28 Οκτωβρίου εκδήλωση σε συνδιοργάνωση με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείου αφιέρωμα ιστορικής μνήμης στον άγνωστο αγώνα των Ελλήνων αρχαιολόγων οι οποίοι έδρασαν με πατριωτισμό και αυταπάρνηση κατά τις παραμονές της Κατοχής με θέμα «Με όπλο την αρχαιολογική σκαπάνη» στο Μαλλιαροπούλειο θέατρο και ερμηνεία αποσπασμάτων από το λαϊκό ορατόριο Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη από τη χορωδία Ορφέας Τρίπολης και τη Στρατιωτική Μουσική της IV ης Μεραρχίας Πεζικού (Διεύθυνση Χριστίνα Αθανασοπούλου-Χρίστος Σμυρνιώτης).
- 30 Νοεμβρίου φιλοξενείται το έργο του εικαστικού γλύπτη Νίκου Φλώρου «Δαφνοστεφανωμένη Σημαία»
- 19 Δεκεμβρίου «Τα Χριστούγεννα των Πολέμων» εκδήλωση ιστορικής αναδρομής στα πεδία των μαχών του 20ου αι κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων, με αφηγήσεις ιστορικών κειμένων (Ελένη Αρτοπούλου-Παναγιώτης Πιτερός) και απόδοση εκκλησιαστικών ύμνων από τη χορωδία του Ι. Ν. Αγίου Τρύφωνος Τρίπολης. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με δημιουργίες της ζωγράφου Μαριλύ Ξαγά.
- 23 Δεκεμβρίου Κάλαντα από τα παιδιά του Ωδείου Λυρικά Σύνολα
- 28 Δεκεμβρίου «Παραμυθογιορτές» για τους μικρούς μας φίλους με δραματοποιημένη αφήγηση παραμυθιού, μουσική (ερμηνεία κλασσικών έργων κιθάρας από τη Μαίρη Τότση), γράμμα στον Αη Βασίλη, ζωγραφική και βιωματικό παιχνίδι από την Ελένη Ευσταθιάδη, υπό την αιγίδα της Intermational Αction Art. Την εκδήλωση πλαισίωσε εικαστικά το έργο του Βασίλη Μανωλόπουλου Σκρούτζ «Ποτέ δεν είναι αργά για ένα θαύμα»