Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022 το τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Νέστορα και κατόπιν στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Νιόκαστρο της Πύλου, στην Μεσσηνία.
Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε από την επίκουρο καθηγήτρια της Προϊστορικής Αρχαιολογίας του τμήματος κα Μπάνου Αιμιλία, η οποία και έκανε τη ξενάγηση στους χώρους αυτούς.
Στην επίσκεψη αυτή συμμετείχαν αρχαιολόγοι των δύο τελευταίων ετών καθώς και φοιτητές της ιστορικής κατεύθυνσης, επί πτυχίω φοιτητές και καθηγητές του τμήματος.
Η ομάδα περιηγήθηκε πρώτα στον χώρο του ανακτόρου, όπου οι φοιτητές ήρθαν σε επαφή με το καλύτερα σωζόμενο μυκηναϊκό ανάκτορο που έχει δώσει πλήθος πληροφοριών για την εποχή που ήκμασε στο χώρο [1300 – 1200 π.Χ.], όπου και καταστράφηκε από πυρκαγιά και επιδρομές των λεγόμενων Λαών της θάλασσας.
Το ανάκτορο της Πύλου έχει δώσει το μεγαλύτερο αρχείο πινακίδων Γραμμικής Γραφής Β΄ στον ελλαδικό χώρο και πλήθος αριστουργημάτων μεταξύ των οποίων την ασάμινθο [μπανιέρα] στα διαμερίσματα της βασίλισσας, στην οποία κατά τον Όμηρο ο γιος του Οδυσσέα, Τηλέμαχος πήρε το λουτρό του από τη κόρη του Νέστορα Πολυκάστη, το τριμερές μέγαρο με τη κεντρική εστία στην αίθουσα του θρόνου .
Ύστερα, πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίσκεψη στον Θολωτό Τάφο 4 δίπλα από το ανάκτορο, έναν από τους αρχαιότερους σωζόμενους που βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και διάθετε ταφές άνω των 10 στο εσωτερικό του.
Τελευταίος σταθμός της μονοήμερης αυτής εκδρομής, ήταν το αρχαιολογικό κάστρο της Πύλου που στεγάζεται στο Νιόκαστρο της Πύλου. Τα αντικείμενα που φιλοξενούνται είναι πολλών περιόδων, από τους απώτατους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τεχνουργήματα των κλασικών εποχών.
Εντύπωση προκαλεί, η ύπαρξη δειγμάτων λιθοτεχνιών που ανιχνεύθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Βοϊδοκοιλιάς που ανάγονται στη Μέση Παλαιολιθική Εποχή και ανήκουν στον άνθρωπο του Νεάτερνταλ.