Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης παρακολούθησε το συνέδριο: «Κλιματική Ουδετερότητα - Από την φιλοδοξία στην υλοποίηση - Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή ευθύνης» που διοργάνωσαν στα Καλάβρυτα το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», το Συλλογικό σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) «ΑΧΑΙΟΣ» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το τριήμερο 21-23.10.2022.
Ο Δήμαρχος Γορτυνίας συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση γύρω από τις απειλές - δημογραφική αποδυνάμωση και κλιματική κρίση – που αντιμετωπίζουν οι ορεινοί Δήμοι της χώρας. Τοποθετήθηκε για την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στη διαδικασία χρηματοδότησης των πληγέντων από πυρκαγιές και καιρικά φαινόμενα. Καθώς και στη συζήτηση σχετικά με τα ανταποδοτικά ωφελήματα προς Δήμους στους οποίους λειτουργούν υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής ενέργειας και την αλλαγή του μοντέλου παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον αέρα.
Μεταξύ άλλων, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη ανακοινώθηκε ότι project για την κατασκευή συνεργατικού δημόσιου φωτοβολταϊκού πάρκου με τη μέθοδο του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, που θα εξυπηρετεί τις ενεργειακές ανάγκες 12 Δήμων της Δυτικής Ελλάδας, βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης από τον ΑΔΜΗΕ. Το master plan που έχει καταρτιστεί αξιοποιεί τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ. Από την κατασκευή του συνεργατικού δημόσιου φωτοβολταϊκού πάρκου αναμένεται να ωφεληθούν και περιοχές του Δήμου Γορτυνίας.
Γενικότερα, στα πλαίσια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα έργα, οι δράσεις και οι τεχνολογικές καινοτομίες για τη θωράκιση των Δήμων από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και τη μετάβαση της Δυτικής Ελλάδας στην κλιματική ουδετερότητα. Δράσεις που πρόκειται να εφαρμοστούν ή εφαρμόζονται ήδη από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναγκαία κατά το στάδιο της υλοποίησης τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα καθώς και δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.
Σε κάθε περίπτωση, οι πάσης φύσεως δράσεις και η ανάληψη πρωτοβουλίας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με κατεύθυνση τον στόχο της σταδιακής μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), γεννά ελπίδες.