Σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 μίλησε την Τετάρτη ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη νέα καινοτομία του προσωπικού γιατρού και στην συμμετοχή των πολιτών σε αυτό.
Συγκεκριμένα είπε:
«Αυτή τη στιγμή έχουμε 3.200 γιατρούς, που έχουν εγγραφεί ενώ σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, 3.130.000 εγγραφές, πολιτών.
Έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας, γιατί αν σκεφτείτε ότι ήταν μέσα στον Αύγουστο και 10 μέρες Σεπτεμβρίου, η συμμετοχή του κόσμου είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Υπάρχει πρόβλημα στην Αττική και μετά στοχευμένα σε κάποιες περιοχές.
Στην Αττική αυτή τη στιγμή η δύναμη των γιατρών που έχουμε, μπορεί να εγγράψει το 55% του πληθυσμού. Άρα, στην Αττική χρειαζόμαστε παραπάνω παρουσία γιατρών.
Σε όλη την άλλη Ελλάδα ουσιαστικά είμαστε πάνω από 75%. Το σύστημα το έχουμε ανοιχτό σε περιοχές, είναι λογικό γιατί όπως καταλαβαίνετε στην Αττική κάποιος, μπορεί να έχει το γιατρό του στο κέντρο της Αθήνας. Δεν μπορούμε να τον περιορίσουμε ότι για παράδειγμα είναι στην Αγία Παρασκευή θα πας μόνο Αγία Παρασκευή, γιατί ο άλλος μπορεί να έχει το γιατρό στο κέντρο της Αθήνας.
Συνεπώς, το σύστημα λειτουργεί.
Στο σύστημα μπαίνοντας έχουμε 3.200 γιατρούς. Όταν πια φτάσουν στο 100% των πολιτών θα χρειαζόμαστε γύρω στους 1.200 γιατρούς ακόμα.
Με τους γιατρούς που έχουμε μπορούμε να καλύψουμε 1 εκατομμύριο κόσμο. Η Αττική θα έχει πρόβλημα όταν πια φθάσει σε ένα σημείο ώστε τα 3100 που έχουμε τώρα φτάσουμε στα 5-6 εκατομμύρια.
Εχουμε πει ότι ο θεσμός θα έχει πλήρη εφαρμογή 1/1ου, οπότε λογικά αυτό το τρίμηνο τετράμηνο συνεχώς θα κάνουμε βελτιώσεις. Τώρα πια έχουμε ήδη ετοιμάσει τις ειδικότητες καρδιολόγων και πνευμονολόγων που είναι κατεξοχήν ειδικότητες που έχουν χρόνιους πάσχοντες και μας το έχουν ζητήσει οι Σύλλογοι.
Παράλληλα ενημερώνουμε τους γιατρούς, γιατί από τους ιδιώτες δικαίωμα να ενταχθούν ως προσωπικοί γιατροί έχουν 4000 κι έχουν ενταχθεί 1200, άρα υπάρχει περιθώριο ακόμα στους ιδιώτες γιατρούς παθολόγους και γενικούς να μπουν στο σύστημα.
Επιλέξαμε το σύστημα να είναι ήπιο, να μην είναι αυστηρό όπως είναι σε άλλες χώρες, όπως στη Μεγάλη Βρετανία. Τι σημαίνει αυτό; Δεν περιορίζουμε κανέναν γιατρό ως προς τη συνταγογράφηση.
Ο γιατρός σας ο οποίος ενδεχομένως δε θέλει να μπει στο σύστημα και λέει δεν μπαίνω, δεν τον περιορίζουμε. Αυτό σημαίνει ότι εσείς έχετε μεν τη δυνατότητα που σας δίνει η Πολιτεία να έχετε τον δωρεάν γιατρό και πρέπει να εγγραφείτε, αλλά έχετε και τη δυνατότητα να πηγαίνετε πια πληρώνοντας ο ίδιος».
Το πακέτο δωρεάν εξετάσεων
«Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε κιόλας κι έχει μια αξία να το πούμε, το ανακοινώνω και τώρα, ένα πακέτο δωρεάν εξετάσεων. Μόλις κληθούν οι πολίτες τώρα που γράφονται από 1η Οκτωβρίου που θα ξεκινήσουν περίπου το πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου τα ραντεβού τα ηλεκτρονικά. Θα υπάρχει κι ένα πακέτο δωρεάν εξετάσεων ώστε η πρώτη επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό να συνδυαστεί και με δωρεάν εξετάσεις, για να ξεκινήσει να γράφεται ο φάκελος.
Η σημασία του προσωπικού γιατρού και να το πούμε, είναι η εξής.
Για πρώτη φορά δίνεται μια δυνατότητα όλος ο πληθυσμός, ο υγιής πληθυσμός, όχι αναγκαστικά οι άνθρωποι που είναι ασθενείς, από νωρίς να μπουν σε μια διαδικασία να έχουν έναν γιατρό να κάνουν δωρεάν συνολικά χωρίς συμμετοχή, καμία συμμετοχή, προληπτικές εξετάσεις και να σχηματιστεί ένας φάκελος ώστε ο άνθρωπος από τα 20, από τα 25, από τα 30 να ξέρει την κατάσταση της υγείας τους, ώστε να διατηρηθεί υγιής και να μη γίνει ασθενής και για αυτό το λόγο επιλέξαμε να μην πιέσουμε τους πολίτες.
Άλλες χώρες λένε, ή έχεις προσωπικό γιατρό, δεν μπορείς να πας σε κανέναν γιατρό. Όχι. Μπορείς να πας παντού, αλλά είσαι υποχρεωμένος να κάνεις την εγγραφή σου.
Έχεις κίνητρα. Έχεις δωρεάν εξετάσεις, έχεις προτεραιοποίηση, το πακέτο των εξετάσεων θα ανακοινωθεί επακριβώς τις επόμενες μέρες».
Αριθμητικές διαφορές από τη προηγούμενη περίοδο
«Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, του οικογενειακού, επιχειρήθηκε και το 2018 από τον κύριο Ξανθό.
Σε πέντε χρόνια εφαρμογής του θεσμού ενεγράφησαν τελικά 700 γιατροί και 1.200.000 πολίτες. Σε ένα μήνα εφαρμογής αυτού του θεσμού έχουμε 3.200 γιατρούς και 3.200.000 πολίτες.
Είναι η πρώτη φορά που αποκτά πρωτοβάθμια η χώρα μας. Για αυτό το λόγο δεν επιλέξαμε αυτό που κάνουν οι άλλες χώρες που απαγορεύουν οποιαδήποτε άλλη κινητικότητα του ασθενούς. Δηλαδή ο ασθενής πλέον κινείται ελεύθερα.
Του έχουμε μια συγκεκριμένη υποχρέωση η οποία θα ισχύσει αλλά από εκεί και πέρα θα προσαρμοστούμε, γιατί πλέον η συμμετοχή είναι πάρα πολύ μεγάλη».
«Βελτιώνουμε συνεχώς το σύστημα. Είναι σημαντικό στους δύο τρεις μήνες θα εφαρμοστεί, θα λυθούν οι δυσλειτουργίες και από 1/1, ο πολίτης που σήμερα πρέπει να πάει να πληρώνει στο γιατρό του, θα πηγαίνει δωρεάν».
Post a Comment
To Hondos News σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.