Σε δύο ημέρες ολοκληρώνεται η Εμποροπανήγυρη της Τεγέας, πρόκειται για ένα πανηγύρι που έχει γίνει θεσμός, για περισσότερο από 100 χρόνια.
Ας μάθουμε λοιπόν, για την πλούσια ιστορία του...
Η Εμποροπανήγυρη στην Τεγέα Αρκαδίας, πραγματοποιείται για περισσότερο από 125 χρόνια, στο πάρκο της Παλαιάς Επισκοπής το διάστημα από 14 – 21 Αυγούστου. Γίνεται με αφορμή την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου.
Η εμποροπανήγυρη, διοργανώνεται από τον Τεγεατικό Σύνδεσμο στους ιδιόκτητους χώρους του, που ξεπερνούν τα 125 στρέμματα. Έμποροι από σχεδόν όλη την Πελοπόννησο, έρχονται κάθε χρόνο εκεί και πωλούν τα προϊόντα τους. Στους χώρους της έκθεσης, μπορείτε να βρείτε διάφορα είδη, όπως ενδύματα, αναμνηστικά, παιχνίδια, βιβλία, φαγητό και πολλά άλλα.
Υπάρχουν χώροι όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τοπικές γεύσεις, να ψυχαγωγηθούν και να συμμετέχουν σε εντυπωσιακά παιχνίδια, με σχετικά μικρό κόστος.
Την περίοδο της Εμποροπανήγυρης το καλοκαίρι, διοργανώνονται εκδηλώσεις στον χώρο της Παλαιάς Επισκοπής, όπως διαγωνισμοί τραγουδιού, παραδοσιακοί χοροί αλλά και συναυλίες με γνωστούς μουσικούς που προσελκύουν πλήθος κόσμου.
Στον χώρο που διεξάγεται η έκθεση, λειτουργεί και ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον οποίο το διάστημα της Εμποροπανήγυρης, πραγματοποιούνται καθημερινά Λειτουργίες στις οποίες συμμετέχει πλήθος πιστών.
Με την ευκαιρία διοργάνωσης του πανηγυριού, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στα άδυτα της Τεγεατικής ιστορίας και να θαυμάσουν τις αρχαιότητες της Τεγέας που έφερε στο φως η Αρχαιολογική σκαπάνη και τις οποίες ο Τεγεατικός Σύνδεσμος, έχει διαφυλάξει με κάθε δυνατή επιμέλεια.
Στον χώρο της Παλαιάς Επισκοπής, όπου γίνεται η έκθεση υπάρχουν κατάλοιπα από όλες τις περιόδους της ιστορίας, που μπορούν να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία του τόπου.
Ο κόσμος που φτάνει κάθε χρόνο στο πανηγύρι, είναι παραπάνω από 60.000, ενώ η πρόσβαση εκεί είναι σχετικά εύκολη, καθώς υπάρχουν αστικά λεωφορεία που ξεκινούν από την Τρίπολη και σχετικές πινακίδες.
Η Τεγέα, απέχει περίπου δύο ώρες από την πρωτεύουσα και αξίζει να την επισκεφτείτε, καθώς το γεγονός της Εμποροπανήγυρης, είναι από τα γνωστότερα των τελευταίων ετών με μεγάλη ιστορία.
Η εμποροπανήγυρη της Τεγέας κουβαλά μια μακραίωνη ιστορία, που χάνεται στο βάθος των αιώνων. Όπως πληροφορούμαστε από συνδυασμό γραπτών πηγών, το πανηγύρι της Τεγέας διοργανωνόταν στην ευρύτερη περιοχή της Τεγέας, ήδη από την περίοδο της Φραγκοκρατίας ενώ, σε άλλες πηγές αναφέρεται ότι ξεκίνησε λίγο μετά την Επανάσταση του 1821 και τα προεπαναστατικά χρόνια.
Την εποχή αυτή, υπήρχαν κάποιες εχθροπραξίες και λόγω αυτών, το Πανηγύρι δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί σε πεδιάδα και έτσι αποφασίστηκε να γίνει ανάμεσα στο Μαυρίκι και τα Βέρβενα, που είναι κοντά στην Τεγέα Αρκαδίας.
Ο Τεγεατικός Σύνδεσμος, με την δράση του εδώ και περισσότερο από 70 χρόνια, αποτελεί το κορυφαίο συλλογικό όργανο, που τιμά την Αρκαδία και τους πρωτεργάτες των Τεγεατικών Επιδιώξεων.
Η αναγέννηση της Τεγέας, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των Τεγεατών και τα σημαντικά έργα που έγιναν στην περιοχή της Μαντινείας, οφείλονται στον Τεγεατικό Συνδεσμο και στα Συμβούλια, που αποτελούνται από ανθρώπους, που έχουν όρεξη και μεράκι έτσι ώστε να προσφέρουν στην περιοχή τους.
Για να φτάσει η Εμποροπανήγυρη της Τεγέας, στο σημείο να είναι από τα μεγαλύτερα δημοφιλή θρησκευτικά – εμπορικά πανηγύρια της Ελλάδας, και να δέχεται περισσότερους από 60.000 ανθρώπους το καλοκαίρι, οφείλεται στο σημαντικό έργο που επιτελείται από τον Τεγεατικό Σύνδεσμο, αλλά και στους ανθρώπους που την επισκέπτονται και την προωθούν.
Ο Τεγεατικός Σύνδεσμος που είναι και αρμόδιος για την διεξαγωγή του εθίμου, προβαίνει σε προώθηση της Εμποροπανήγυρης, στα μέσα ενημέρωσης καθώς και στην δημιουργία εντύπων τα οποία δίνονται στους επισκέπτες, προκειμένου να προτείνουν τον τόπο και στους φίλους τους.
Θα ήταν καλό να υπάρξει ευρεία διάδοση του εθίμου αυτού. Οι αρμόδιοι, όπως είναι ο Δήμος Τρίπολης και η Περιφέρεια, θα πρέπει να μεριμνήσουν έτσι ώστε να ενισχύσουν οικονομικά τον Τεγεατικό Σύνδεσμο, να προβούν σε αναβάθμιση του χώρου όπου φιλοξενείται η έκθεση, προκειμένου να προσφέρονται, με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο οι υπηρεσίες στους επισκέπτες και να γίνει προώθηση του τόπου και της έκθεσης σε Τουριστικά πρακτορεία, ώστε να προσελκύσουν νέο κόσμο στην περιοχή.