Αφιέρωμα στον Έρικ τον Ερυθρό που εξερεύνησε τη Γροιλανδία

                                                            

                                                            ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 

  Οι ανακαλύψεις νέων εδαφών από διάφορους Ευρωπαίους θαλασσοπόρους, αποτέλεσαν μια τομή για τη Παγκόσμια ιστορία, οι οποίες χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα έως το 18ο αιώνα. Οι διάφοροι θαλασσοπόροι, κατά τη διάρκεια των ανακαλύψεων, ανακάλυψαν και εξερεύνησαν άγνωστες περιοχές έως τότε. Ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους θαλασσοπόρους, ήτο και ο Έρικ ο Ερυθρός, ο οποίος ήταν ο πρώτος, ο οποίος ανακάλυψε τη περιοχή της Γροιλανδίας

                                                           ΤΑ ΠΡΩΙΜΑ ΧΡΟΝΙΑ: 

Εικόνα 1: Ο Βίκινγκς θαλασσοπόρος, Έρικ ο Ερυθρός.

 
 Ο Έρικ ο Ερυθρός γεννήθηκε το 940μ.Χ. στη Νορβηγία και ήτο Βίκινγκς στην καταγωγή.  Έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του, με την οικογένεια του στη Νορβηγία έως το 950μ.Χ., όπου ο πατέρας του, ο Θόρβαλντ, διέπραξε μια έκνομη ενέργεια (φόνο) και καταδικάστηκε σε εξορία. Έτσι, σ’ ηλικία δέκα ετών, ο Έρικ αναγκάστηκε να μεταναστεύσει, μαζί με την οικογένεια του στην Ισλανδία. Ο Έρικ εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του, στην χερσόνησο, η οποία βρίσκεται βορειοδυτικά της Ισλανδίας, Χόρνστραντιρ. Όταν ο Έρικ παντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του νοτιότερα, στην περιοχή Χαουκάνταλουρ, όπου σ’ αυτό το σημείο έχτισε μια φάρμα. Απέκτησε δύο γιους τον Λέιφ Έρικσον και τον Θόρβαλντ Έρικσον.  

  Μια μέρα, ορισμένοι από τους υπηρέτες, οι οποίοι ζούσαν και εργάζονταν στη φάρμα του Έρικ, διαπληκτίστηκαν έντονα με τον ιδιοκτήτη μια φάρμας, η οποία εβρίσκετο εγγύς της φάρμας του Έρικ. Τότε, ο ιδιοκτήτης σκότωσε τους υπηρέτες, με τους οποίους διαπληκτίστηκε. Βλέποντας, ο Έρικ αυτό το περιστατικό, σκότωσε τον ιδιοκτήτη, με σκοπό να πάρει εκδίκηση για το θάνατο των υπηρετών του. Όμως, αυτό είχε ως συνέπεια, ο Έρικ να εξοριστεί για τρία έτη και έπρεπε να αποχωρήσει από το νησί. 

                                 Η ΕΞΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑΣ: 

Εικόνα 2: Το ταξίδι του Έρικ του Ερυθρού, από την Ισλανδία στη Γροιλανδία.
 
  Στη διάρκεια της εξορίας του, έχοντας ακούσει για μια άγνωστη γη, που είχε αντικρίσει ο Γκουνμπιόρν Ούλφσον, ο οποίος ήτο Νορβηγός θαλασσοπόρος, αλλά δεν την είχε εξερευνήσει, ενώ ένας άλλος θαλασσοπόρος, ο Σνόμπιορν Χόλμεστεινσον, αφού έφτασε εγγύς στις ακτές της Γροιλανδίας, δεν αποβιβάστηκε, λόγω του γεγονότος ότι, ορισμένοι από το πλήρωμα του, διαφώνησαν και εν τέλει, μετά την έντονη λεκτική αντιπαράθεση μαζί του (τον Σνόμπιορν Χόλμεστεινσον), τον σκότωσαν. 

 Τότε, αποφάσισε το 982μ.Χ., να αποπλεύσει προς αυτή (τη Γροιλανδία), με σκοπό να την εξερευνήσει. Ο Έρικ, αφού απέπλευσε από την Ισλανδία, κινήθηκε βορειοδυτικά και έφτασε στις ανατολικές ακτές της Γροιλανδίας, οι οποίες αποτελούνταν από πάγο. Από εκεί, έπλευσε προς τα νότια του νησιού, όπου έφτασε στη περιοχή, στην οποία βρίσκεται το σημερινό ακρωτήριο Φάρουελ και εν τέλει, έπλευσε προς τις δυτικές ακτές της Γροιλανδίας, όπου και εγκαταστάθηκε εκεί. 

Το 983μ.Χ., ο Έρικ ο Ερυθρός είχε φτάσει στη Γροιλανδία και άρχισε να τη εξερευνά. Μ’ αυτό τον τρόπο, ο Έρικ ο Ερυθρός, έγινε ο πρώτος ευρωπαίος, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Γροιλανδία. Στη Γροιλανδία, εξερεύνησε νέες περιοχές και ανακάλυψε εύφορες εκτάσεις γης, στις οποίες, μπορούσαν να εγκατασταθούν μόνιμα άνθρωποι. Παρέμεινε εκεί έως το 986μ.Χ., όπου έληξε η ποινή της εξορίας του και ο ίδιος, επέστρεψε πίσω στην Ισλανδία, με σκοπό να πει στους συμπατριώτες του για τη νέα γη, που ανακάλυψε

    Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑΣ: 

  Το 986μ.Χ., ο Έρικ επέστρεψε στην Ισλανδία και μίλησε στους συμπατριώτες του για τη νέα γη, την οποία ανακάλυψε. Μάλιστα, την ονόμασε <<Πράσινη γη>>, με σκοπό να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερους από τους συμπατριώτες του, για να αποικίσουν τη Γροιλανδία. Με τον όρο, <<Πράσινη γη>>, ο Έρικ εννοούσε ότι, η Γροιλανδία είχε εύφορες εκτάσεις γης και ότι, θα μπορούσαν να εγκατασταθούν άνθρωποι στο συγκεκριμένο μέρος και να ζήσουν. Ο Έρικ, δεν δυσκολεύτηκε να τους πείσει, καθώς εκείνη την περίοδο, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που υπήρχαν στην Ισλανδία, δεν επαρκούσαν για τον ήδη μεγάλο αριθμό των κατοίκων, ο οποίος υφίσταντο εκείνη την περίοδο και κατά συνέπεια, αρκετοί κάτοικοι αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης. 

Εικόνα 3: Ο Λέιφ ο Έρικσον, γιος του Έρικ του Ερυθρού και ο πρώτος Ευρωπαίος, που εξερεύνησε την Αμερική.

  

Το 986μ.Χ., ο Έρικ απέπλευσε από την Ισλανδία με προορισμό την Γροιλανδία. Τον Έρικ, τον ακολούθησαν είκοσι τέσσερα πλοία από τα οποία τα έντεκα δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, είτε γιατί επέστρεψαν πίσω είτε γιατί χάθηκαν. Όταν έφτασαν δημιούργησαν τρεις οικισμούς. Τον ανατολικό, τον δυτικό και τον μεσαίο. Ο ανατολικός, ήτο εκείνος, ο οποίος αναπτύχθηκε και είχε περισσότερη διάρκεια στο χρόνο. Με την πάροδο του χρόνου, οι αποικίες αναπτύχθηκαν κατά πολύ, απέκτησαν μια σχετική ευημερία και οι άποικοι ζούσαν αρμονικά μεταξύ τους, δηλαδή υφίσταντο κοινωνική συνοχή και ενότητα. Ο ίδιος, ο Έρικ, αναδείχτηκε σ’ αρχηγό των κατοίκων του οικισμού και είχε την επιμέλεια των νόμων του οικισμού. Μέχρι το 1002μ.Χ., ο πληθυσμός του ανατολικού οικισμού, είχε φτάσει μέχρι και τους 5000 κατοίκους. 

  Όμως, το 1002μ.Χ.,  ορισμένοι από τους νέους αποίκους, έφεραν μαζί τους και μία επιδημία, η οποία αποδεκάτισε τον πληθυσμό του οικισμού, οδηγώντας πολλούς κατοίκους στον θάνατο. Ανάμεσα στους νεκρούς, ήταν και ο ίδιος ο Έρικ ο Ερυθρός, ο οποίος πέθανε το 1003μ.Χ. Μετά το θάνατο του Έρικ, νέος αρχηγός αναδείχτηκε, ο γιος του ο Λέιφ, ο οποίος συνέχισε τα βήματα του πατέρα του. Ήταν και αυτός θαλασσοπόρος, ο οποίος εξερεύνησε νέες περιοχές. Ο Λέιφ, ήτο ο πρώτος Ευρωπαίος, ο οποίος αποβιβάστηκε στην αμερικανική ήπειρο και την εξερεύνησε, ενώ παράλληλα προσπάθησε να την αποικίσει.

                                                              ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

Καταληκτικά, ο Έρικ ο Ερυθρός, υπήρξε μια μεγάλη προσωπικότητα. Υπήρξε ένας τολμηρός και γενναίος άνθρωπος και ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους θαλασσοπόρους. Η τολμηρότητα, την οποία διέθετε, τον ώθησε στο να εξερευνήσει και συνάμα να ανακαλύψει μια νέα περιοχή, τη Γροιλανδία και με την ανακάλυψη αυτής της περιοχής, άλλαξε εκ βάθρων το παγκόσμιο γεωγραφικό τοπίο.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Κούλης για το Hondos News.

Post a Comment

To Hondos News σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Previous Post Next Post