Ο Θεοδώριχος ο Α΄, ήταν βασιλιάς των Βησιγότθων, ενός γερμανικού λαού, που ήτο, κυρίως νομάδες και μετακινούνταν συνέχεια από περιοχή σε περιοχή. Αποτελούσαν το δυτικό κλάδο των Γότθων, ενώ τον ανατολικό κλάδο, τον αποτελούσαν οι Οστρογότθοι, οι οποίοι είχαν διαιρεθεί με τους Βησιγότθους. Ο Θεοδώριχος ήταν ένας δυνατός και αποφασιστικός βασιλιάς, ο οποίος κατάφερε να επεκτείνει το κράτος του και συνάμα την επιρροή και τη δύναμη των Βησιγότθων.
ΤΑ ΠΡΩΙΜΑ ΧΡΟΝΙΑ:
|
Εικόνα 1: Ο βασιλιάς των Βησιγότθων, Θεοδώριχος ο Α΄. |
Ο Θεοδώριχος, Θευδέριχος ή Theodoric I, γεννήθηκε το 393μ.Χ στη Δοβρουτσά, στη σημερινή περιοχή της Ρουμανίας. Ήταν νόθος γιος του βασιλιά των Βησιγότθων Αλάριχου, ο οποίος είχε καταλάβει τη Ρώμη το 410μ.Χ. και μετά την εγκατέλειψε. Μετά το θάνατο, του Αλάριχου, ανέλαβε τη διακυβέρνηση των Βησιγότθων ο Βάλιας, ο οποίος επέκτεινε το κράτος στην Ιβηρική χερσόνησο, νικώντας τους Βανδάλους και τους Αλανούς και υπέγραψε με το δυτικό Ρωμαικό κράτος μια συμφωνία βάσει της οποίας, μετατρέπονταν οι Βησιγότθοι σε φοιδεράτοι της γης, δηλαδή ομόσπονδοι κάτοικοι της δυτικής Ρωμαικής αυτοκρατορίας. Το 418μ.Χ., ο Θεοδώριχος διαδέχτηκε στο θρόνο το Βάλια. Ο Θεοδώριχος έπρεπε να τηρήσει τη συμφωνία, που είχε υπογράψει ο προκάτοχος του με τους Ρωμαίους, που συν τοις άλλοις, προέβλεπε τη μετακίνηση των Βησιγότθων από την Ιβηρική χερσόνησο στη νότια Γαλατία. Ο Θεοδώριχος τήρησε τη συγκεκριμένη συμφωνία και ολοκλήρωσε την εγκατάσταση των Βησιγότθων στη νότια Γαλατία. Με την εγκατάσταση των Βησιγότθων στη νότια Γαλατία, ιδρύθηκε το περίφημο κράτος των Βησιγότθων ή το βασίλειο της Τουλούζης, που πρωτεύουσα του, ήταν η Παλάντια Τολόζα, δηλαδή η σημερινή πόλη της Τουλούζης.
Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΕΔΑΦΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΜΕ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΡΩΜΑΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ:
Ο Θεοδώριχος ήταν ένας δυναμικός και φιλόδοξος βασιλιάς, ο οποίος επεδίωξε την επέκταση των συνόρων του κράτους του και συνάμα την ανεξαρτητοποίησή του από τους Ρωμαίους, που ήτο υποτελές. Γι’ αυτό το λόγο, διεξήγε μια σειρά από πολέμους εναντίον του δυτικού Ρωμαϊκού κράτους, το οποίο εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε παρακμή.
|
Εικόνα 2: Με πορτοκαλί χρώμα, το κράτος των Βησιγότθων ή το Βασίλειο της Τουλούζης επί Θεοδώριχου του Α΄.
|
Πιο συγκεκριμένα: ο Θεοδώριχος επιθυμούσε να κατακτήσει τη πόλη της Αρελάτης, τη σημερινή πόλη της νότιας Γαλλίας Αρλ, αλλά δε το κατάφερε, ενώ την πόλη της Ακουιτανίας, του την είχαν παραχωρήσει οι Ρωμαίοι, μέσω κάποιας ειδικής συνθήκης, που είχαν υπογράψει με το Θεοδώριχο. Επιπλέον, ήθελε να καταλάβει και τη πόλη της Νορβόνης, αλλά ηττήθηκε από τους Ρωμαίους. Σ’ αυτό το σημείο, πρέπει να τονίσουμε ότι, οι Ρωμαίοι στα πλαίσια αυτών των πολέμων, κατάφεραν να καταλάβουν τη πρωτεύουσα των Βησιγότθων, τη Τουλούζη. Εν τέλει, ο Θεοδώριχος κατάφερε να επανακτήσει τη Τουλούζη από τους Ρωμαίους και να επανακτήσει το κύρος και το γόητρο του ιδίου και των Βησιγότθων. Όμως, οι σχέσεις του με δυτική ρωμαική διοίκηση είχαν κλονιστεί σοβαρά. Ο Θεοδώριχος στα πλαίσια της πολιτικής επέκτασης του, σύναψε συμμαχίες με τους ηγεμόνες των Βανδάλων και των Σουηβών, οι οποίοι ήσαν γερμανικά φύλα, μέσω των γάμων των θυγατέρων του, με τους ηγεμόνες αυτών των γερμανικών φύλων.
Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ:
Στη διάρκεια της βασιλείας του Θεοδώριχου του Α΄, το δυτικό Ρωμαικό κράτος, ταλανιζόταν από τις επιδρομές των Ούννων και του βασιλιά τους Αττίλα. Μπροστά στο κοινό αντίπαλο, οι Ρωμαίοι συμμάχησαν με τους Βησιγότθους, με σκοπό να αντιμετωπίσουν από κοινοί τους Ούννους και τους συμμάχους του, οι οποίοι είχαν εισβάλει στα εδάφη της Γαλατίας και ελλόχευε άμεσος κίνδυνος κατάληψης τόσο του Ρωμαϊκού κράτους όσο και του Βησιγοτθικού κράτους. Τη συγκεκριμένη συμμαχία, τη πρότεινε, ο Ρωμαίος στρατηγός Φλάβιος Αέτιος.
Στις 20 Ιουνίου του 451μ.Χ., έλαβε χώρα στα Καταλαυνικά ή Καταλανικά πεδία στη σημερινή περιοχή της Γαλλίας, η περίφημη μάχη των Εθνών. Ο Θεοδώριχος ηγείτο 120.000 Βησιγότθων στρατιωτών μαζί με το γιο του Θορισμούνδο, οι οποίοι ήσαν στη δεξιά πλευρά του συμμαχικού στρατού, στον οποίο ηγούνταν οι Ρωμαίοι. Στο συγκεκριμένο στρατό συμμετείχαν, πλην των Ρωμαίων και των Βησιγότθων, οι Φράγκοι και οι Αλανοί. Όσον αφορά το συμμαχικό στρατό, στον οποίο ηγούνταν οι Ούννοι, αποτελείτο από Οστρογότθους και Γέπιδες.
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ:
|
Εικόνα 3: Σκηνή από τη μάχη των Εθνών. |
Στη διάρκεια της μάχης, οι Βησιγότθοι είχαν πάρει θέση στη δεξιά πλευρά της διάταξης του συμμαχικού στρατού, στον οποίο ηγούνταν οι Ρωμαίοι. Απέναντι τους βρίσκονταν το συγγενές φύλο τους, οι Οστρογότθοι. Πριν αρχίσει η μάχη, ο Αέτιος διέταξε τους Βησιγότθους, να καταλάβουν ένα μικρό λόφο, που βρισκόταν στο πεδίο, που επρόκειτο να διεξαχθεί η επικείμενη μάχη.
Σύμφωνα, με τη πολεμική στρατηγική, όποιος κατόρθωνε, να καταλάβει το συγκεκριμένο λόφο, τότε θα είχε ένα πλεονέκτημα εις βάρος του αντιπάλου του. Ο Αέτιος το γνώριζε και γι’ αυτό, διέταξε τους Βησιγότθους, να κινηθούν προς το λόφο και να το καταλάβουν. Το ίδιο έπραξε και ο Αττίλας, ο οποίος, αφού κατάλαβε τη στρατηγική σημασία του λόφου, διέταξε και αυτός με τη σειρά του, τους Οστρογότθους, να το καταλάβουν.
Ο μισός στρατός των Βησιγότθων, κινήθηκε προς το λόφο, για να το καταλάβουν υπό την ηγεσία του γιου του Θεοδώριχου, Θορισμούνδο. Οι υπόλοιποι Βησιγότθοι, παρέμειναν στη θέση τους, υπό την ηγεσία του βασιλιά τους Θεοδώριχο. Την ίδια στιγμή, κινήθηκαν και οι Οστρογότθοι. Μετά από μια σκληρή πολεμική σύγκρουση, κατέλαβαν το συγκεκριμένο ύψωμα οι Βησιγότθοι. Βλέποντας, ο Αττίλας την ήττα των Οστρογότθων διέταξε, το στρατό του να επιτεθούν, εναντίον του αντίπαλου στρατού. Οι Οστρογότθοι επετέθησαν, στους Βησιγότθους. Ακολούθησε σκληρή μάχη, μεταξύ των Βησιγότθων και των Οστρογότθων.
Ο Θεοδώριχος πολέμησε γενναία και με αυταπάρνηση. Όμως, στη διάρκεια της μάχης σκοτώθηκε από τους αντιπάλους του. Μόλις, πληροφορήθηκε το θάνατο του πατέρα του, ο γιος του Θορισμούνδος, ο οποίος εβρίσκετο στο λόφο με τους υπόλοιπους Βησιγότθους, διέταξε επίθεση εναντίον των Οστρογότθων. Οι Βησιγότθοι, επετέθησαν εναντίον των Οστρογότθων, πολέμησαν γενναία και θαρραλέα και κατά συνέπεια, παρακίνησαν και τους υπόλοιπους συμμάχους τους, να πολεμήσουν με περισσότερη γενναιότητα. Εν τέλει, νίκησε ο συμμαχικός στρατός των Ρωμαίων.
ΤΑ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΧΟΥ:
Μετά το θάνατο του Θεοδώριχου και το τέλος της μάχης των Εθνών, οι Βησιγότθοι επέστρεψαν πίσω στη βάση τους. Νέος βασιλιάς ανακηρύχθηκε, ο Θορισμούνδος για μικρό χρονικό διάστημα, επειδή δολοφονήθηκε από τον αδελφό του, το Θεοδώριχο το Β΄ και αυτός με τη σειρά του, έγινε βασιλιάς των Βησιγότθων το 453μ.Χ.
Ο Θεοδώριχος ο Β΄, επιθυμούσε να συνεχίσει το έργο του πατέρα του, δηλαδή να επεκτείνει το κράτος περαιτέρω και να το καταστήσει μια πιο δυνατή και αξιόμαχη πολεμική δύναμη.
Σ’ αυτό το σημείο, πρέπει να αναφέρουμε ότι, ο Θεοδώριχος ο Α΄, είχε αποκτήσει και άλλα παιδιά. Εκτός από το Θορισμούνδο και το Θεοδώριχο το Β΄, είχε το Φρειδερίκο, τον Ιούρικ, το Ρετίμερο και το Χίμνεριθ.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ:
Καταληκτικά, ο Θεοδώριχος ο Α΄, υπήρξε μια μεγάλη πολιτική και στρατιωτική προσωπικότητα. Ήταν ένας θαρραλέος, φιλόδοξος και δυναμικός βασιλιάς, ο οποίος οργάνωσε το κράτος των Βησιγότθων, αύξησε τα σύνορα και την επιρροή του και ως εκ τούτου, το κατέστησε μια αξιόμαχη και υπολογίσιμη στρατιωτική δύναμη του τότε κόσμου. Πολέμησε με θάρρος, ηγήθηκε του στρατού του, βρισκόταν πάντα στη πρώτη γραμμή και έπεσε στο πεδίο της μάχης, πολεμώντας θαρραλέα.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Κούλης για το Hondos News.