Ανακαλύψτε το Σπήλαιο Κάψια (pics)


Σε συνέχεια των αφιερωμάτων μας, στην στήλη «ανακαλύψτε την Αρκαδία», αυτή τη φορά θα γνωρίσουμε ένα από τα πιο περίεργα και όμορφα σπήλαια της Ελλάδας αλλά και του κόσμου, που βρίσκεται στην περιοχή της Αρκαδίας και συγκεκριμένα στο χωριό Κάψια.

Αυτό λοιπόν είναι το Σπήλαιο Κάψια, ας το ανακαλύψουμε λοιπόν.

Η ιστορία του Σπηλαίου

Ένα από τα 10 πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, είναι το σπήλαιο Κάψια το οποίο, βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα μακριά από την Τρίπολη του Νομού Αρκαδίας και 1,5 χιλιόμετρο από τον οικισμό Κάψα στο νοτιοδυτικό άκρο της πεδιάδας της Αρχαίας Μαντινείας. Η μέχρι σήμερα εξερευνημένη έκτασή του, είναι περίπου 6.500 τμ. ενώ τα έργα ανάπλασης του, ολοκληρώθηκαν το 2009 και τον Οκτώβριο του 2010 έγινε επισκέψιμο για το κοινό.

Σε βιβλιογραφίες αναφέρεται ότι το Σπήλαιο αυτό, ανακαλύφτηκε από τον Γάλλο αρχαιολόγο Γουστάβος Φουζέρ ενώ πραγματοποιούσε έρευνα στην Αρχαία Μαντινεία το 1887. Λίγα χρόνια μετά την ανακάλυψή του, ξεκίνησε η πρώτη έρευνα το 1892 από ελληνογαλλική αποστολή με υπεύθυνο τον νομομηχανικό Αρκαδίας Νικόλαο Σιδέρη και άλλους δύο Γάλλους μηχανικούς. 

Στο Σπήλαιο, βρέθηκαν ίχνη από πλημμύρες αλλά και θραύσματα ανθρώπων, κρανία τα οποία ήταν σκεπασμένα από λάσπη και καλύπτουν το δάπεδο του Σπηλαίου. Επίσης, βρέθηκαν και λυχνάρια τα οποία πιθανόν ανήκουν στους ύστερους ελληνικούς χρόνους και χρησιμοποιήθηκαν από τον άνθρωπο περίπου τον 4ο και 5ο αιώνα μ.Χ.  

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Σπήλαιο ήταν περιστασιακά κατοικήσιμο εκείνους τους αιώνες και όχι προσωρινά. Οι άνθρωποι πήγαιναν εκεί για λίγο κυρίως για προστασία από τους εχθρούς. Αυτό αποδεικνύεται σύμφωνα με τις πηγές, από το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν ούτε ζώα ούτε φωτιές που ενδεχομένως να είχαν φτιάξει. 


Η πρώτη προσέγγιση του Σπηλαίου

Φτάνοντας κανείς έξω από το μαγευτικό αυτό Σπήλαιο, βλέπει μπροστά από την είσοδο του να βρίσκονται τρείς καταβόθρες οι οποίες, απορροφούν το νερό της βροχής και με υπόγεια ποτάμια το οδηγούν στον Αργολικό Κόλπο. Η σημασία των καταβοθρών, είναι σημαντική, καθώς απορροφούν και αποστραγγίζουν τα νερά των βρόχων και αποτρέπουν  τις πλημμύρες στον κάμπο. 


Προχωρώντας προς το εσωτερικό του, παρατηρείται μοναδικό σταλαγμιτικό και σταλακτικό υλικό το οποίο είναι ορατό από τον επισκέπτη και προκαλεί τον εντυπωσιασμό του. Όταν ένας σταλακτίτης, ενωθεί με τον σταλαγμίτη δημιουργείται η κολώνα. Ο χώρος εσωτερικά, αποτελείται από δωμάτια και διαδρόμους οι οποίοι οδηγούν σε διαφορετικά μέρη του σπηλαίου. 


Ένας από τους πιο γνωστούς χώρους του Σπηλαίου είναι η αίθουσα ‘’Θαυμασίων’’ και αυτό όχι τυχαία, καθώς εκεί παρουσιάζονται οι σπανιότεροι χρωματισμοί λιθωματικού υλικού οι οποίοι το ξεχωρίζουν από κάθε άλλο σπήλαιο. Πρόκειται για ένα έργο τέχνης, το οποίο μαγνητίζει τον επισκέπτη. 


Μέσα στο Σπήλαιο υπάρχουν νυχτερίδες και αράχνες οι οποίες ζευγαρώνουν μέσα στον χώρο. 

Το Σπήλαιο συνεχίζει να είναι ενεργό αυτό αποδεικνύεται, από το γεγονός ότι δημιουργούνται σταλαγμίτες και αυτό σημαίνει ότι συνεχίζει να δημιουργείται. Τα νερά της βροχής, κάνουν περίπου δύο μήνες να φτάσουν μέσα στο Σπήλαιο όπου εκεί δημιουργούνται τοιχώματα τα οποία ονομάζονται διεθνώς ‘’mpoul’’.  Ο χώρος είναι περίπου 6.500 τμ όπου εκεί ο επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί την παλαιότητά του.


Η προνομιακή θέση του Σπηλαίου, έγκειται στο γεγονός ότι είναι κοντά στο όρος Μαίναλο όπου βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο το οποίο μπορεί να συνδυαστεί ιδίως τους χειμερινούς μήνες, για σκι αλλά και για έναν ζεστό χώρο που προσφέρει το σαλέ του χιονοδρομικού. Είναι κοντά στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Αρκαδίας αλλά και κοντά στην πρωτεύουσα με απόσταση 1/5 ώρας περίπου.


Το Σπήλαιο δέχεται, χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό οι οποίοι, θέλουν να γνωρίσουν από κοντά αυτό τον μοναδικό θησαυρό ο οποίος βρίσκεται στην Μαντινεία. 

Στην περιοχή, βρίσκονται ξενώνες αλλά και εστιατόρια τα οποία μπορεί οποιοσδήποτε να επισκεφτεί και να γευτεί τοπικές γεύσεις και την Αρκαδική φιλοξενία.  


Ο χώρος του Σπηλαίου είναι ανοιχτός καθημερινά και τις Κυριακές από τις 9 το πρωί έως τις 15:00 τις καθημερινές, ενώ το Σαββατοκύριακο λειτουργεί από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 21:00. Υπάρχουν ειδικές τιμές για σχολεία και γκρουπ. 

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 6 ευρώ το κανονικό
                                                5 ευρώ το μειωμένο
                                               2 ευρώ το παιδικό/φοιτητικό 
Ενώ δωρεάν είναι για τα Α.Μ.Ε.Α και τους ανέργους.


Επιμέλεια: Θανάσης Χόντος για το Hondos News.

Post a Comment

To Hondos News σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Previous Post Next Post