Μια ακόμα μετάλλαξη του κορονοϊού που φαίνεται να διαφεύγει των υπαρχόντων εμβολίων προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες. Πρόκειται για τη μετάλλαξη Έψιλον, στην οποία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις αρχές Ιουλίου από Αμερικανούς και Ελβετούς επιστήμονες, επιχειρεί να ρίξει φως.
Η συγκεκριμένη μετάλλαξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2020 στην Καλιφόρνια, ενώ έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής σε 34 ακόμα χώρες, ευτυχώς σε λίγα κρούσματα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Οργανικής Χημείας - Φαρμακοχημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργο Κόκοτο «αποκαλύπτεται ένας πρωτοφανής μηχανισμός σε μοριακό επίπεδο με τον οποίο ο ιός μπορεί να διαφεύγει των υπαρχόντων εμβολίων και ο οποίος σχετίζεται με μεταλλάξεις αμινοξέων της πρωτεΐνης ακίδας (spike protein) του ιού. Οι μεταλλάξεις αυτές ανακαλύφθηκαν σε στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια, και ονομάζεται μετάλλαξη έψιλον».
Η μετάλλαξη έψιλον χαρακτηρίζεται ως «μετάλλαξη ανησυχίας». Εντοπίστηκε πρώτη φορά στην Καλιφόρνια από τα τέλη του 2020 (σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 46.000 κρούματα στις ΗΠΑ) και έχει εξαπλωθεί σε 34 άλλες χώρες (σε μικρό αριθμό κρουσμάτων μέχρι στιγμής).
Η κατανόηση του μηχανισμού με τον οποίο μεταλλάξεις έχουν τη δυνατότητα να μετριάζουν λίγο ή πολύ την προστατευτική δράση των αντισωμάτων προβάλλει και υπογραμίζει την αναγκαιότητα αφενός της συνεχούς εγρήγορσης για την νόσο COVID-19 και αφετέρου της ανάπτυξης φαρμάκου που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη νόσο σκοτώνοντας τον ιό στο αρχικό του στάδιο.
Πηγή: Dikaiologitka.gr