H Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγει τα σύνορα για πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες, αναφέρει το πρακτορείο AFP και αναμεταδίδει το Reuters.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η απόφαση ελήφθη μετά από συμφωνία από τα 27 κράτη-μέλη της Ένωσης.
Διπλωμάτες, που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, συμφώνησαν, επίσης, να αυξηθεί το όριο των κρουσμάτων που έχει μία χώρα πριν κηρυχθεί «μη ασφαλής».
Πρόκειται για μέτρο που θα επιτρέψει την είσοδο στην ΕΕ πολιτών από περισσότερες χώρες και θα αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες (και με τις δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer, Moderna και AstraZeneca, και τη μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson) και ικανοποιεί το σχετικό αίτημα τόσο της ελληνικής όσο και πολλών άλλων κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το γαλλικό πρακτορείο επικαλέστηκε ευρωπαϊκές πηγές που δεν κατονομάζει, την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πορτογαλικής προεδρίας σχετικά με τη σύνταξη του κανονισμού για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό.
Καθώς πλησιάζει η θερινή τουριστική περίοδος, οι πρεσβευτές των 27 ενέκριναν τη σύσταση αυτή που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία πάντως δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για τα κράτη.
Ωστόσο η ΕΕ επιχειρεί να συντονίσει τα μέτρα στα εξωτερικά σύνορά της, δεδομένων των συνεπειών τους στην ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της Ένωσης.
Η ΕΕ έκλεισε τα εξωτερικά σύνορά της τον Μάρτιο 2020 για τα «μη απαραίτητα» ταξίδια και έχει καταρτίσει από τον Ιούνιο έναν περιορισμένο κατάλογο, ο οποίος αναθεωρείται τακτικά, τρίτων χωρών, οι κάτοικοι των οποίων --εμβολιασμένοι ή μη-- μπορούν να εισέρχονται στην Ένωση.
Οι αντιπρόσωποι των χωρών μελών δέχθηκαν επίσης σήμερα να χαλαρώσουν το κριτήριο της επιδημιολογικής επίπτωσης για να καταρτίσουν αυτό τον κατάλογο, αυξάνοντάς την αναλογία από τις 25 στις 75 μολύνσεις (ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες). Η Επιτροπή είχε προτείνει να αυξηθεί στις 100.
Ο κατάλογος, που αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει επτά χώρες (Αυστραλία, Ισραήλ, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, συν την Κίνα εν αναμονή αμοιβαιότητας), θα πρέπει κατά συνέπεια να επιμηκυνθεί σημαντικά.
Παράλληλα τα κράτη μέλη συμφώνησαν να δημιουργήσουν επειγόντως ένα μηχανισμό συντονισμού για να αναστέλλουν γρήγορα τις αφίξεις από μια τρίτη χώρα σε περίπτωση επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης λόγω της εμφάνισης παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Post a Comment
To Hondos News σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.