Μετά την εκφώνηση του ''Χριστός Ανέστη'' από τον Ιερέα και αφού σείεται ο τόπος από Βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, οι περισσότεροι μαζευόμαστε στα σπίτια και ξεκινάμε να γευματίσουμε με μαγειρίτσα, ένα πιάτο που τρώγεται συνήθως μόνο αυτή την μέρα του χρόνου.
Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι αυτή την μέρα θα γευτούν αυτό το φαγητό, αλλά λίγοι ξέρουν ποιος πραγματικά είναι ο συμβολισμός αυτού του φαγητού το βράδυ της Ανάστασης.
Στο παρών άρθρο θα μάθουμε τι συμβολίζει το φαγητό αυτό καθώς και τους λόγους για τους οποίους έχει καθιερωθεί.
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου λοιπόν, μετά την Ανάσταση καταναλώνεται η μαγειρίτσα. Μετά τη νηστεία της Σαρακοστής, είναι το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας. Μαγειρεύεται με λαχανικά, άνηθο, εντόσθια του αρνιού (συκωταριά) και ρύζι. Σκοπός του εδέσματος αυτού είναι να προετοιμάσει κατάλληλα το στομάχι του πιστού για την αυριανή κατανάλωση κρέατος μετά από την αποχή (νηστεία).
Άρα λοιπόν η κατανάλωση της μαγειρίτσας μετά την Ανάσταση περιέχει κάποιο συμβολισμό και δεν γίνεται χωρίς λόγο.