Ο Δημήτριος Πέτροβας ή Μητροπέτροβας ήταν Έλληνας αγωνιστής της Επανάστασης του 1821.
Γεννήθηκε το 1745 ή κατά άλλους το 1738 στη Γαράντζα (σημερινή Μέλπεια), ένας οικισμός, ο οποίος βρίσκεται στο νομό Μεσσηνίας. Ήταν, πιθανώς, γιος του Αγγελή Πέτροβα, αρχηγού ομάδας κλεφτών επί Ενετοκρατίας (1685-1715). Σε νεαρή ηλικία έγινε κλέφτης και πολέμησε εναντίον των Οθωμανών Τούρκων.
Συμμετείχε στην αποτυχημένη επανάσταση των Ορλωφικών κατά τα έτη 1770-1771.Ο Μητροπέτροβας ήταν φίλος και συμπολεμιστής με τον πατέρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τον Κωνσταντίνο. Μετά το φόνο, του Κωνσταντίνου Κολοκοτρώνη, ο Μητροπέτροβας ανέλαβε τη κηδεμονία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Μάλιστα, υπήρξε ο πρώτος του δάσκαλος, για να μάθει την τέχνη του πολέμου και όταν ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821, στάθηκε στο πλευρό του και τον στήριξε.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ:
Έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας το 1819 και μετά από δύο χρόνια, που ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821, ήταν 76 ετών και μάλιστα ήταν επικεφαλής πολεμικού σώματος. Συμμετείχε σ’ πολλές σημαντικές μάχες, που έλαβαν χώρα στην Πελοπόννησο.
Πιο συγκεκριμένα: Συμμετείχε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας (23 Μαρτίου 1821). Έπειτα, έλαβε μέρος στην καθοριστική μάχη του Βαλτετσίου (12-13 Μαίου 1821). Μάλιστα, σ’ αυτή τη μάχη διακρίθηκε για το θάρρος και την ανδρεία του, αφού κατάφερε να καθυστερήσει τις οθωμανικές δυνάμεις έως ότου να έλθουν ενισχύσεις από ελληνικής πλευράς, με επικεφαλής το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και το Δημήτριο Πλαπούτα. Μάλιστα, όταν έφθασε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με τις ενισχύσεις του, είδε το Μητροπέτροβα να αντιστέκεται σθεναρά και του φώναξε: ''Βάστα γέρο Πέτροβα''. Εδώ πρέπει να τονίσουμε, ότι ο Μητροπέτροβας ήταν πολύ καλός σκοπευτής και παρ’ ότι ήταν 76 ετών, πολέμησε σαν να ήταν νεότερος. Τελικά, οι Έλληνες νίκησαν τους Τούρκους.
Στη συνέχεια συμμετείχε στη πολιορκία και στην άλωση της Τρίπολης (23 Σεπτεμβρίου 1821), ενώ συμμετείχε και στη μάχη των Δερβενακίων (26 Ιουλίου 1822), όπου οι Έλληνες νίκησαν τις οθωμανικές δυνάμεις, που είχαν επικεφαλής το Μαχμούτ ή Δράμαλη πασά. Για τη συνεισφορά του, αναδείχτηκε το 1823 σε χιλίαρχο. Ήταν ο πιο συνετός οπλαρχηγός της Επανάστασης και γι’ αυτό, όλοι το σέβονταν και τον εκτιμούσαν.
Κατά τις εμφύλιες συγκρούσεις των ετών 1823 - 1825, τάχτηκε στο πλευρό του Κολοκοτρώνη με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να φυλακιστεί από την κυβέρνηση του Γεωργίου Κουντουριώτη στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στην Ύδρα. Λίγο μετά την αποφυλάκισή του τον Μάιο του 1825, αναδείχτηκε σε στρατηγό και συμμετείχε στις επιχειρήσεις εναντίον του Ιμπραήμ πασά.
Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΜΕΤΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ:
Υπήρξε θερμός υποστηρικτής του Ιωάννη Καποδίστρια, όπως και ο μαθητής του Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια (27 Σεπτεμβρίου 1831), οι Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία), εξέλεξαν ως νέο βασιλιά, το νεαρό Βαυαρό πρίγκηπα Όθωνα. Με τον ερχομό του Όθωνα στην Ελλάδα, άρχισαν διάφορα επαναστατικά κινήματα κατά των Βαυαρών.
Σ’ ένα από αυτά, συμμετείχε και ο Μητροπέτροβας, στην εξέγερση στη Μάνη, η οποία έλαβε χώρα στις 7 Ιουλίου του 1834, στην οποία επικεφαλείς, πλην του Μητροπέτροβα ήταν οι εξής Μεσσήνιοι οπλαρχηγοί: Ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης, ο οποίος ήταν γαμπρός του Μητροπέτροβα και ο Αναστάσιος Τζαμαλής.
Αφορμή στάθηκε η καταδίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και Δημήτριου Πλαπούτα σε θάνατο, σε μια δίκη παρωδία. Τελικά, οι Βαυαροί κατάφεραν να καταστείλουν την εξέγερση αυτή. Ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης και ο Αναστάσιος Τζαμαλής εκτελέστηκαν. Ο Μητροπέτροβας, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του δεν εκτελέστηκε. Παρέμεινε για αρκετό χρονικό διάστημα στη φυλακή, του δόθηκε αμνηστία και ακολούθως επέστρεψε στη γενέτειρά του στη Γαράτζα. Πέθανε το 1838 σε ηλικία 92 ετών. Άφησε δύο γιους τον Αντώνιο και τον Πέτρο.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Κούλης για το Hondos News