Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν από λίγο συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια στο Μέγαρο Μαξίμου λίγες ώρες μετά τις συναντήσεις που είχε ο Ελληνας ΥΠΕΞ στην Αγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε αναλυτικά τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο των συνομιλιών του. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του στον Νίκο Δένδια για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε μία δύσκολη συζήτηση.
Τι συνέβη χθες στην Άγκυρα
Το γάντι σήκωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε απευθείας μετάδοση στις προκλήσεις του Τούρκου ομόλογού του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε ευθέως χωρίς να αφήσει να πέσει κάτω καμία από τις προκλήσεις του Τούρκου ομόλογού του.
Ο Νίκος Δένδιας λαμβάνοντας το λόγο μίλησε για παραβατικές συμπεριφορές στο Αιγαίο και για fake news σχετικά με το μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας, φέρνοντας ως παράδειγμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ για τη μειονότητα είναι επισήμανε ότι είναι μουσουλαμνική και έτσι έχει αναγνωρισθεί και από την Άγκυρα, βάσει της συνθήκης της Λωζάνης.
Αμέσως μετά ο Μεβλούτ απάντησε λέγοντας πως στην πρωτολογία του δεν έκανε προκλητικές δηλώσεις, αλλά ο Έλληνας ΥΠΕΞ, το έπραξε και ότι δεν τις δέχεται.
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Είναι ένα θέμα που το συζητούμε μεταξύ μας, αλλά αν έρχεστε εδώ και το θέτετε ενώπιον του Τύπου, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω.
Όσο για τα μειονοτικά, εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς τους Ελληνες της Πόλης, εσείς δεν αποδέχεστε την τουρκική ταυτότητα της μειονότητας στην Ελλάδα και αυτό συνιστά καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ισχυρίστηκε.
Οι αποστωμοτικές απαντήσεις του Νίκου Δένδια στους ισχυρισμούς του Τούρκου ΥΠΕΞ
Η Τουρκία έχει παραβιάσει το διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίου και στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχει παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα. Εχει κάνει πάνω από 400 πτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος
Το θέμα 6-10 μιλίων ξεκινά από το 1930. Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά το 1975, μετά από μισό αιώνα.
Η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της θάλασσας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Αν η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε θα πρέπει να αποδεχθεί και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η μειονότητα είναι μουσουλμανική και έτσι έχει αναγνωρισθεί από την Αγκυρα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης. Αρέσει, δεν αρέσει στην Τουρκία, αυτό λέει, ισχύει και θα ισχύσει.
Θέσατε θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών. Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει αποβατική δύναμη απέναντι. Κοστίζει χρήματα ο στρατός.
Σταματήστε τα fake news. Ειδικά μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, η Τουρκία δεν θα έπρεπε να κάνει μάθημα στην Ελλάδα.
Διπλωματικές
πηγές ανέφεραν ότι ο ΥΠΕΞ ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό,
είχαν εκτενή συνομιλία, χθες και μετά τη συνάντηση με τον Μεβλούτ
Τσαβούσογλου. Και ο Δένδιας είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει
αναλόγως όπως και έκανε.
«Όταν συνομιλούμε διεθνώς, και αυτό συμπεριλαμβάνει και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα. Αυτές είναι οι θέσεις μας», ανέφεραν οι ίδιες πηγές: «Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις.
Με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διάφορων ζητημάτων. Η δική μας βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες. Και στο Διεθνές Δίκαιο. Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην θετική ατζέντα, για αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εμείς προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνια και καλή διάθεση. Αλλά θα υπεραπιστούμε τις θέσεις μας», τόνισε από τη μεριά του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ Και Dikaiologitka.gr