Ένα όμορφο ορεινό, γραφικό χωριό είναι τα Άνω Δολιανά που ανήκουν στον νομό Αρκαδίας και απέχουν μισή ώρα από την Τρίπολη και περίπου δύο ώρες από την Πρωτεύουσα.
Το χωριό βρίσκεται χτισμένο στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1050 μ. και διαθέτει παλιές αρχοντικές κατοικίες, καταλύματα καθώς ταβέρνες και εστιατόρια. Τα παλαιά χρόνια, χρησιμοποιούταν ως κύριος τόπος διαμονής των Δολιανιτών, που ασχολούνταν κυρίως με την εκτροφή των ζώων και γι’ αυτό είχαν εγκατασταθεί στα Ορεινά.
Με την είσοδό του κάποιος στα Άνω Δολιανά, αντικρίζει τις όμορφες πετρόκτιστες στέγες αλλά και την πλούσια βλάστηση που υπάρχει στον τόπο. Έντονη είναι η παρουσία χλωρίδας, καθώς διαθέτει αρκετά δέντρα όπως καστανιές, μηλιές, φουντουκιές, αχλαδιές κ.α.
Η πανίδα της περιοχής, αποτελείται από πολλά είδη πτηνών όπως: καρδερίνες, κοτσύφια, σπουργίτια, σπίνοι όπως επίσης χελιδόνια και αηδόνια. Επίσης, στα θηλαστικά της περιοχής περιλαμβάνονται λαγοί, κουνάβια ακόμη και νυχτερίδες.
Στο χωριό υπάρχει και ένα μεγάλο δάσος με πλατάνια και έλατα που ενδείκνυται για πεζοπορία, καθώς έχει πολλά κρυμμένα μυστικά να ανακαλύψει κανείς. Μάλιστα, οργανώνονται πεζοπορίες από ορειβατικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα με αρκετές συμμετοχές.
Το κλίμα της περιοχής είναι ψυχρό σχεδόν όλο το χρόνο, καθώς τα πολλά δέντρα που υπάρχουν εκεί, δημιουργούν την αίσθηση της δροσιάς ακόμη και το καλοκαίρι.
Το χωριό διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του ’21 καθώς στις 18 Μαΐου του 1821 δόθηκε η λεγόμενη Μάχη των Δολιανών. Στη συγκεκριμένη μάχη, ο Νικηταράς κρατούσε με 300 άντρες τα Άνω Δολιανά καταφέρνοντας να αποκρούσει 4.000 Τούρκους που επιτίθεντο με πυροβολικό. Στο σημείο όπου εξελίχτηκε η μάχη στο ρεύμα του Τσάκωνα υπάρχει και η προτομή του Νικηταρά.
Στα Άνω Δολιανά διοργανώνονται επίσης, διάφορες εκδηλώσεις που προσελκύουν πλήθος κόσμου, ένα από αυτά είναι η περίφημη γιορτή του Καστάνου που διοργανώνεται το πρώτο Σάββατο κάθε Νοέμβρη. Κατά τη διάρκεια της εορτής αυτής, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το κάστανο σε πολλές διαφορετικές συνταγές για φαγητά, γλυκά αλλά και λικέρ.
Ακολουθώντας τη γιορτή καστάνου την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, πραγματοποιείται η μεταφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου (ο οποίος είναι ο προστάτης του χωριού), στον πεδινό οικισμό. Στις 23 Απριλίου η εικόνα μεταφέρεται ξανά από τα Κάτω Δολιανά στον ορεινό οικισμό.
Μια άλλη σημαντική εκδήλωση είναι η γιορτή της Παναγιάς που αναβιώνει στις 14-15 Αυγούστου (την παραμονή και ανήμερα της εορτής) και διοργανώνονται εορταστικές αλλά και εκκλησιαστικές εκδηλώσεις.
Τον χειμώνα, οι περισσότεροι κάτοικοι μεταφέρονται στα Κάτω Δολιανά που βρίσκονται κοντά στο Άστρος της Κυνουρίας και με την έλευση της άνοιξης επιστρέφουν πάλι στον ορεινό όγκο.
Τα Άνω Δολιανά, είναι το ιδανικό μέρος για όποιον θέλει να έρθει σε επικοινωνία με τη φύση και γιατί όχι να ξεφύγει από την μονοτονία της καθημερινότητας.
Post a Comment
To Hondos News σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.